×

NOVINARSTVO (drugo, dopunjeno izdanje)

Ana Zagorac Keršer, Štefan Rus Mol

Prevela sa nemačkog Ana Zagorac Keršer

Novinarstvo je za mnoge posao iz snova: najuzbudljiviji, najlepši poziv na svetu. Novinar je uvek na putu, uvek u žiži događaja. (...) Novinar je neprestano tamo gde se događa nešto važno. On ima pristup istaknutim, javnim ličnostima i zna uvek nešto više iz prvog plana ili iz pozadine događaja, nego što bi obični ljudi mogli da znaju. Štefan Rus-Mol

Iako se po konceptu može svrstati u udžbeničku literaturu, a po sadržini u uvodno štivo, knjiga „Novinarstvo“ predstavlja mnogo više od toga. Prevashodno posvećena novinarskom zanatu i praksi, ona uspešno povezuje novinarsko iskustvo i naučna saznanja u oblasti publicistike i komunikacija.

Štefan Rus Mol, profesor nauke o komunikaciji na Univerzitetu u Luganu, objašnjava savremene tokove novinarskog poziva, u kontekstu globalnog razvoja društva. Tragajući za dramatičnim promenama na profesionalnom planu, knjiga i sama „živi život našeg doba“ i pokazuje kako se multimedijima, intranetom i internet menja novinarska svakodnevica.

Autor analizira veze novinarske i nekih drugih srodnih profesija, poput odnosa s javnošću, kao i njihov međusobni uticaj. Značajnu pažnju Štefan Rus Mol posvećuje organizacionom aspektu novinarskog posla i govori o redakcijskom marketingu i menadžmentu, nudeći obilje primera iz prakse visokorazvijenih zemalja.

Drugo izdanje ove knjige na srpskom jeziku dopunjeno je primerima iz ovdašnje novinarske prakse i novim podacima, koji prate tehnološke, društvene i druge promene u vezi sa savremenim medijima.

Ana Zagorac Keršer

Direktorka je konsultantske kompanije Imagos i urednik profesionalnih mreža Justicus i Transparist. Pored stručnog obrazovanja i iskustva u projektnom menadžmentu, završila je studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i stručne studije iz oblasti medija na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Radila je u Radio Beogradu i RTS-u i sarađivala u nekoliko redakcija beogradskih i inostranih novina.

Štefan Rus Mol

Rođen je 23. maja 1950. godine u Frankfurtu (Nemačka). Završio je novinarstvo u Nemačkoj školi novinarstva u Berlinu i studirao društvene i administrativne nauke u Minhenu, Konstanci i na Univerzitetu u Prinstonu. Usavršavanje je nastavio u Americi, na Univerzitetu u Viskonsinu, a zatim na Stenford univerzitetu u Kaliforniji.
Tokom svoje bogate akademske karijere predavao je na Odeljenju za komunikacije Univerziteta Stenford (SAD), Odeljenju za poltičke i društvene nauke na Evropskom institutu u Firenci (Italija) i Školi za novinarstvo i masovne komunikacije na Univerzitetu u Viskonsinu (SAD). Od 1985. do 2001. godine bio je redovni profesor na Institutu za publicistiku i komunikacione nauke na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i vodio Program kontinuiranog obrazovanja novinara na istom Institutu. Profesor je novinarstva i menadžmenta u medijima na Univerzitetu u Luganu (Švajcarska), a od oktobra 2003. godine rukovodi Evropskom novinarskom opservatorijom. Redovno objavljuje u listovima Neue Zurcher Zeitung, Die Furche i Schweizer Journalist. Srpsko izdanje knjige Novinarstvo objavio je u koautorstvu sa Anom Zagorac Keršer.

Predgovor
I Mas-mediji u društvu
II Novinarski alati
III Novinarski proces proizvodnje
IV Organizacija redakcije i redakcijski menadžment
V Spoljni uticaji i li?na odgovornost
VI Izgledi za budu?nost
Miroljub Radojkovi?: Novinarstvo na prekretnici

Godina izdanja : 2014.

Broj strana : 288

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 24x16

Težina : 444 g

ISBN : 978-86-7102-457-0

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje