×

LUTALICE I SAPUTNICE - Na putu po Americi, od delta bluza do roka sedamdesetih

Džon Skenlan

Preveo sa engleskog Ivan Filipović

Putovanje kao metafora slobode nepresušni je izvor stvaralačkog nadahnuća. Skenlanova knjiga bavi se putom i putovanjem kao okvirima nastanka bluza Delte Misisipija, čiji je duh ugrađen u same temelje rokenrola kao muzičkog izraza i životnog stava. O tome u ovoj knjizi svedoče životi i dela njenih protagonista: od Čarlija Patona  i Sana Hausa, preko Boba Dilana i Džima Morisona, do Rolling Stonesa i Led Zeppelina. 

Putovanje kao metafora slobode nepresušni je izvor stvaralačkog nadahnuća. Skenlanova knjiga bavi se putom i putovanjem kao okvirima nastanka bluza Delte Misisipija, čiji je duh ugrađen u same temelje rokenrola kao muzičkog izraza i životnog stava. O tome u ovoj knjizi svedoče životi i dela njenih protagonista: od Čarlija Patona i Sana Hausa, preko Boba Dilana i Džima Morisona, do Rolling Stonesa i Led Zeppelina.

Zoran Paunović

 

Fascinantna priča o ulozi koju su put, kretanje i realnost bitisanja „na putu“ odigrali u kulturnoj imaginaciji Amerike i popularnoj muzici XX veka. Autor otkriva osobenosti „muzike puta“, one čiji su tvorci neumorno tragali za slobodom i sticanjem jedinstvenih iskustava.

Studija obuhvata period od dvadesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, od starih bluzera delte Misisipija, koji putuju autoputem 61, do engleskih, bluzom nadahnutih rok grupa, poput Rolingstonsa i Led Cepelina, na koje su američki koncepti slobode i putovanja i te kako uticali. Džon Skenlan istražuje muziku i život pokreta za koji je put predstavljao sinonim življenja.

„Muzika puta“ se ne svodi samo na muziku o putu, niti na pesme čije su teme putovanje, beg ili mogućnost kretanja. To je vrsta muzike koja traži način da umakne od onog što je sputava i izbegne pokušaje ograničavanja urođenih sloboda koje muzika, kao čista i neobuzdana forma komunikacije, obećava.

Knjiga Lutalice i saputnice je zabavan i bogat prikaz ključnog dela američke muzičke istorije koja će privući pažnju ljubitelja muzike puta, ali i svih onih koji čeznu da se otisnu na put. Život je putovanje, iskustvo putovanja ono što nas definiše i zbog toga su teme koje Skenlan pokreće aktuelne i zvučne.

Džon Skenlan

Džon Skenlan je istoričar kulture, angažovan kao istraživač-saradnik na Univerzitetu Lankašir u Engleskoj. Autor je osam knjiga, uključujući Lutalice i saputnice (Easy Riders, Rolling Stones), studiju o fenomenu puta u popularnoj muzici XX veka, te brojnih naučnih radova. Njegove publikacije su prevođene na italijanski, francuski, hrvatski i arapski jezik. Predavao je na univerzitetima u Glazgovu, Pejzliju (Paisley), Bristolu i Mančesteru. Suosnivač je i urednik muzičke edicije „Reverb“ u izdavačkoj kući Reaktion.

 

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 221

Pismo : Latinica

Povez : Meki povez

Format : 21x14

Težina : 467 g

ISBN : 9788671026888

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje