×

KULTURNA INTELIGENCIJA

Dejvid S. Tomas, Ker Inkson

Prevela sa engleskog Nela Britvić

Za život u savremenom, globalnom svetu i multikulturnom okruženju neophodna nam je kulturna inteligencija. Sam pojam koji podrazumeva sposobnost uspešne interakcije u različitin kulturama lako je razumeti, ali su potrebni vreme i napor da se dostigne visok nivo kulturne inteligencije. Polazeći od ovih pretpostavki, Dejvid Tomas i Ker Inkson napisali su knjigu koja predstavlja vodič u sticanju ove dragocene veštine.

U prvom delu knjige izložena je osnovna ideja kulturne inteligencije, njena načela i praksa; objašnjeno je šta su to kulturne razlike i na koji način one oblikuju ponašanje ljudi, a sve u cilju razvijanja naše osetljivosti za ponašanje oblikovano kulturom i veština korisnih u kros-kulturnim situacijama.

U drugom delu autori osnovna načela kulturne inteligencije primenjuju na nekoliko tipičnih problema u interpersonalnim odnosima unutar multikulturalnog konteksta, kao što su teškoće u komunikaciji, pregovaranju, donošenju odlika… Njihova poruka jeste da je razumevanje kulture težak, ali ne i neizvodljiv zadatak, kao i to da možemo uspešno da delujemo u različitim kulturnim okvirima ukoliko naučimo osnovna načela, usvojimo svestan pristup i pokažemo spremnost da delujemo kao osoba prilagodljiva različitim kulturama.

Dejvid S. Tomas

Profesor Međunarodnog menadžmenta i direktor Centra za globalne strategije radne snage na Simon Fraser Univerzitetu u Kanadi.

Ker Inkson

Profesor menadžmenta na Univerzitetu Otago, gostujući profesor menadžmenta na Viktorija Univerzitetu u Velingtonu i počasni istraživač na Massey Univerzitetu na Novom Zelandu.

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 218

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 22 x 16

Težina : 457 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje