×

ZVEZDE SUPERMARKET KULTURE

Maja Vukadinović

Kako tabloidizacija medija utiče na stvaranje vrednosti?

Studija Zvezde supermarket kulture, s podnaslovom Medijske zvezde u potrošačkom društvu, analizira aktuelni sistem vrednosti građana Srbije, njihov odnos prema slavi i prema medijskim zvezdama. Centralno pitanje ove knjige jeste uticaj tabloidizacije medija na stvaranje vrednosti, kao i na odnos publike prema slavi i slavnima, s posebnim osvrtom na taj fenomen u specifičnim društvenim i kulturnim okolnostima današnje Srbije.
Potreba da se postane slavan i živi životom zvezda naročito je svojstvena mladima i predstavlja primarni efekat hedonističke vrednosne orijentacije. Autorka ukazuje na neslavnu činjenicu da medijske zvezde predstavljaju ključne eksponente vrednosnih obrazaca u periodu tranzicije. Stoga je njeno interesovanje usmereno prevashodno na istraživanje da li i kako zvezde utiču na svakodnevni život publike.

„Posvećujući pažnju analizi robnog karaktera zvezda i njihove suštinske neautentičnosti oblikovane medijskim delovanjem, Vukadinovićeva uočava ključnu ulogu publike u tržišnom vrednovanju medijskih ličnosti, kao i u procesu interpretacije medijske slike slavnih.“
 
dr Milena Dragićević Šešić,
prof. Univerziteta umetnosti u Beogradu

Maja Vukadinović

Kulturolog i medijski analitičar, diplomirala je Filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Kao stipendista Američke asocijacije univerzitetskih žena (AAUW), magistrirala je u oblasti studija medija na uglednom univerzitetu New School u Njujorku.Doktorirala je na Fakultetu dramskih umetnosti (Studije medija).
Docent je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i gostujući predavač na Odeljenju za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka. Predavač je po pozivu u Školi novinarstva i Školi za odnose s javnošću Balkan media tima. U Njujorku, na Eugene Lang koledžu je kao Teaching Fellow predavala Etničnost na američkoj televiziji.
 
Urednica je edicije Multimedia u izdavačkoj kući Clio i predsednik Programskog odbora projekta  Internest (Biblioteka Plus/Clio). Istražuje pre svega medijske fenomene (medijski kreirani uzori, medijski spektakl, medijska pismenost, tabloidna kultura, televizijski žanrovi...).  

Pre akademske karijere Maja Vukadinović se trinaest godina profesionalno bavila novinarstvom u oblasti kulture - najduže u dnevnom listu Politika, a pisala je i za dnevni list Danas i bila novinar i televizijski kritičar u Glasu javnosti. Tekstove je objavljivala i u magazinu za diplomate CorD, Vremenu, Elle i mnogim drugim novinama i časopisima. Od 1991. do danas  objavila je više od 3000 novinskih tekstova u kojima je analizirala kulturne i medijske fenomene. Danas je član uredničkog tima portala Medijasfera.

 Status medijske zvezde, makar i kratkotrajan, predstavlja klju?ni parametar uspeha u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka.
    Maja Vukadinovi?

Godina izdanja : 2013.

Broj strana : 203

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 22 x 16

Težina : 428 g

ISBN : 9788671024771

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje