×

DRAGI PJER PAOLO

Dača Maraini

Prevela sa italijanskog Alenka Zdešar - Ćirilović

Dača Maraini bila je jedan od Paolovih najbližih prijatelja. Na stranicama ove knjige ona ispreda prisan i iskren dijalog, sposoban da produži i oživi duboku privrženost, satkanu od poštovanja, umetničkih i kinematografskih iskustava, ideja i putovanja koja su delili. Ovu delikatnu ispovest Maraini konstruiše kao vanvremensku prepisku, u kojoj je sve živo i prisutno.

Bio je kultni reditelj i, ne manje, kultna ličnost – zbog snage svojih argumenata, nekonformizma, homoseksualnosti, strasti prema filmu, borbenosti i, u konačnici, svoje nasilne i mračne smrti. Prošlo je sto godina od rođenja Pjer Paola Pazolinija. Skoro pedeset od njegovog odlaska. Njegova ličnost još uvek je snažna i uticajna, sposobna da podeli i inspiriše. Od sveta kome je pripadao – od prijatelja koji su ga posećivali, od književnog društva u kom je delovao – nije ostalo mnogo. Tek jedan protagonista spreman da se seća i ispriča priču – Dača Maraini.

Dača Maraini bila je jedan od Paolovih najbližih prijatelja. Na stranicama ove knjige ona ispreda prisan i iskren dijalog, sposoban da produži i oživi duboku privrženost, satkanu od poštovanja, umetničkih i kinematografskih iskustava, ideja i putovanja koja su delili sa Albertom Moravijom i Marijom Kalas, u želji da otkriju svet, osobito Afriku. Ovu delikatnu ispovest Maraini konstruiše kao vanvremensku prepisku, u kojoj je sve živo i prisutno.

U pismima Pjer Paolu, tom strukturalnom stožeru knjige, snovi igraju centralnu ulogu. Oni su prostor za diskusiju, gde sećanja bujaju i pridružuju se razmišljanjima na koja Pazolinijev život, misao i misteriozna smrt autorku i danas pobuđuju. Stil satkan od ljupkosti i sentimentalnosti, ali i racionalne i čvrste komponente, svojstvene Dačijinom pisanju, čine ovo sećanje koje spaja prošlost, sadašnjost i budućnost odsudnim za  iznalaženje odgovora na pitanje – ko je zaista bio čovek kome istorija kulture dvadesetog veka toliko duguje.

Dača Maraini

Dača Maraini italijanska je spisateljica poreklom iz plemićke sicilijanske porodice. Detinjstvo je provela u Japanu, gde je, sklanjajući se sa roditeljima od fašizma, živela tokom Drugog svetskog rata. Odbivši da prizna Musolinijevu Republiku Salo, savezničku sa Japanskim carstvom, porodica Maraini tri godine provela je u koncentracionom logoru u Nagoji. Po završetku rata Maraini vraća se u rodnu Italiju. Studije završava na prestižnom internatu u Firenci. Dugo je bila saputnica Alberta Moravije. Njeno stvaralaštvo umnogome je inspirisano ulogama koje su roditelji odigrali u njenom životu, a posvećeno je i ženskim pitanjima. Napisala je brojne drame i romane. Za zbirku pripovedaka Buio (1999) osvojila je književnu nagradu Strega, za jedan od najčitanijih italijanskih romana La lunga vita di Marianna Ucrìa (1990) nagradu Campiello.

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 176

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi

Format : 12,5 x 19,5

Težina : 348 g

ISBN : 9788671026864

KOMENTARI (0)