×

IZMIŠLJENI ŽIVOT

Goran Marković, Milan Oklopdžić

Iskrena elektronska prepiska između  književnika Milana Oklopdžića i reditelja Gorana Markovića, dvojice sagovornika koji nisu razmišljali o tome da ona ikada može biti izložena očima javnosti.

Zahvaljujući neodlučnosti Gorana Markovića da na svom računaru pritisne dugme DELETE, što nije učinio iz njemu potpuno nejasnih razloga, pred naše oči stiže iskrena, intimna elektronska prepiska između dvojice sagovornika koji nisu razmišljali o tome da ona ikada može biti izložena očima javnosti. U pismima književnika Milana Oklopdžića i reditelja Gorana Markovića se pominju dvojici sabesednika bliski ljudi, razni poznanici, javne ličnosti i druge osobe koje su sačinjavale njihov svet. Autori pisama nisu kontrolisali svoje reči, govorili su upravo ono što su u tim trenucima osećali, pa se prepiska može smatrati apsolutno iskrenom i prostodušnom.

Goran Marković

Rođen je u Beogradu. Oba njegova roditelja, Rade Marković i Olivera Marković, bili su poznati srpski glumci. Završio Petu beogradsku gimnaziju, a potom FAMU u Pragu.

Režirao pedesetak dokumentarnihi jedanaest celovečernjih filmova, napisao desetak filmskih scenarija, napisao šest pozorišnih komada, režirao tri pozorišne predstave, napisao tri knjige. Dobio više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije nagrade: dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma „Tito i ja“ y San Sebastijanu, Gran pri za „Kordon“ y Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst za „Turneju“.

Predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu. Kolumnista je dnevnog lista "Politika" gde mahom piše o temama vezanim za kulturu.

2012. godine je dobio i francuski Orden oficira umetnosti i književnosti.

 

 

Milan Oklopdžić

Rođen 1948. na Čuburi, u Beogradu. Diplomirao je na FDU, a zatim otišao u Ameriku gde je magistrirao na Kalifornijskom univerzitetu.

U srpsku književnost Milan Oklopdžić ušao je na velika vrata 1981. godine romanom Ca. Blues, koji je među čitaocima ubrzo dobio epitet kultnog ostvarenja o čemu govori podatak da je u tadašnjoj Jugoslaviji prodat u neverovatnih sto hiljada primeraka! Posle Ca. Blues-a, slede romani Video, Metro i Horseless.

Milan Oklopdžić je i autor sedam pozorišnih predstava i dvadesetak radio i TV drama. Poslednje dve decenije živeo je i radio u San Francisku, u Kaliforniji, gde je i umro 1. jula 2007. godine.

Godina izdanja : 2012.

Broj strana : 99

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5x13,5

Težina : 194 g

ISBN : 9788671024440

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje