×

SEKS I LAŽI - Seksualni život u Maroku

Lejla Slimani

Prevela sa francuskog Ljiljana Mirković

  Moj cilj ovde nije da napišem sociološku studiju, niti da napravim ogled o seksualnosti u Maroku. Istaknuti sociolozi i odlični novinari obavljaju ovaj, o, koliko težak posao. Ono što sam htela – to je da isporučim sirovu reč.  Lejla Slimani

Moj cilj ovde nije da napišem sociološku studiju, niti da napravim ogled o seksualnosti u Maroku. Istaknuti sociolozi i odlični novinari obavljaju ovaj, o, koliko težak posao. Ono što sam htela – to je da isporučim sirovu reč. Tu drhtavu a žestoku reč, te priče koje su me uznemirile, potresle, dovodile do besa i katkad do pobune. Poželela sam da se začuju ti često bolni isečci iz života u društvu gde mnogi muškarci i žene radije okreću pogled. Sve ove žene, pričajući svoj život i prihvatajući da krše zabrane, svakako su mi saopštile jedno: da njihov život ima važnosti. One se računaju u životu i treba računati s njima. Kroz svoje ispovesti htele su da bar za koji časak izađu iz izolacije i upozore druge žene na činjenicu da nisu same.

Lejla Slimani

Knjiga Lejle Slimani je snažna i iskrena priča marokanskih žena, zarobljenih u društvu predrasuda i licemerja.
Žene koje je Leila Slimani upoznala govore bez stida i tabua o svojim intimnim vezama i seksualnom životu, koji se odvijaju između pokornosti i prestupa. Jer, u Maroku zakon kažnjava i zabranjuje sve oblike intimnih odnosa izvan braka, kao i homoseksualnost i prostituciju.
Knjiga Seks i laži je suštinsko suočavanje s intimnim demonima Maroka i snažan apel za univerzalnom slobodom žena da imaju izbor, da budu, da vole i žele.

 

Lejla Slimani

Lejla Slimani je rođena 1981. godine u Rabatu (Maroko), od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla.

Po završetku srednje škole, napušta Maroko i odlazi u Pariz na studije. Diplomirala je na pariskom Institutu za političke studije i započela novinarsku karijeru. Bavljenje novinarstvom odvelo ju je 2008. u redakciju časopisa Mlada Afrika.

Svoj prvi roman, U vrtu ljudožderа, Lejla Slimani je objavila 2014. godine. Privukavši pažnju publike i kritike, roman se našao u užem izboru za Nagradu Flor 2014.

Za svoj drugi roman, Uspavaj me, spisateljica je dobila prestižnu Gonkurovu nagradu.

Godina izdanja : 2019.

Broj strana : 156

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi

Format : 12,5 x 19,5

Težina : 250 g

ISBN : 978-86-7102-612-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje