×

SEĆANJE I IDENTITET

Jovan Pavle Drugi

Prevela sa poljskog Milica Markić

Sećanje i identitet knjiga je koja se suprotstavlja današnjim liberalnim nazorima, knjiga koja napada slobodnu ljubav, razvode brakova ili prekid trudnoće i koja sadrži mnogo, iz današnje perspektive gledano, nepopularnih ideja. Ona će, svakako podstaći na razmišljanje i one koje prihvataju takav svetonazor, kao i one koji ga osuđuju. Autor zahvata neka od ključnih pitanja našeg duhovnog, kulturnog, ali i ontološkog identiteta. Međutim, pored jasne ideolo&scaro...

Poslednja knjiga pape Jovana Pavla II, nastala neposredno pred njegovu smrt, sadrži rasprave o temama koje prevazilaze okvire vere. Da bismo podelili papine misli, ne moramo biti vernici. Dovoljno je biti svestan toga da je Biblija deo našeg kulturnog i duhovnog identiteta, kao i toga da je upravo crkva ključno uticala na formiranje evropske civilizacije. Čitalac koji deli interesovanje za evropski kulturni identitet naći će u papinoj knjizi mnogo podsticajnog razmišljanja. Sećanje i identitet knjiga je koja se suprotstavlja današnjim liberalnim nazorima, knjiga koja napada slobodnu ljubav, razvode brakova ili prekid trudnoće i koja sadrži mnogo, iz današnje perspektive gledano, nepopularnih ideja. Ona će, svakako podstaći na razmišljanje i one koje prihvataju takav svetonazor, kao i one koji ga osuđuju. Autor zahvata neka od ključnih pitanja našeg duhovnog, kulturnog, ali i ontološkog identiteta. Međutim, pored jasne ideološke i religiozne dimenzije, suštinsko u ovoj knjizi je pronicljiv, eruditivan i pre svega duboko human pogled na istoriju XX veka. I sekularni svet, koji ne može da prihvati brojna papina tumačenja, neće ostati gluv za njegovu analitičnu argumentaciju, koja se, pre svega, zasniva na čovekoljublju i jednom promišljenom i čoveku primerenom shvatanju morala. Najinteresantnije u ovoj knjizi je to što nam ona predstavlja papu Jovana Pavla II kao velikog eruditu i čoveka koji zastupa sasvim precizno određenu filozofsku koncepciju. Suprotstavljajući prosvetiteljstvo i Dekarta filozofiji svetog Tome Akvinskog, papa vrlo zanimljivo tumači filozofske procese koji su doveli do stanja u kojem se naša civilizacija sada nalazi.

Jovan Pavle Drugi

Rođen je kao Karol Jozef Vojtila 1920. u poljskom gradu Vadovice. Umro je 2. aprila 2005. Od početka njegovog pontifikata u oktobru 1978, papa Jovan Pavle II imao je 104 pastoralne posete van Italije i 146 unutar Italije. Karol Vojtila bio je do sada jedini slovenski poglavar Rimokatoličke crkve i čvrsto je verovao u ekumenizam. Pre nego što je postao sveštenik bio je glumac, kamenorezac, pesnik. Posle hiljadu godina raskola učinio je prvi korak i posetio carigradskog patrijarha, prvi je papa koji je pohodio sinagogu i džamiju i koji je tražio oproštaj za grehe pripadnika Katoličke crkve. U mladosti je igrao fudbal, bavio se plivanjem, skijanjem, planinarenjem i vožnjom kajaka.

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 214

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 236 g

ISBN : 978-86-7102-304-7

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje