×

PISMA NEMAČKOM PRIJATELJU

Alber Kami

Preveo sa francuskog Đorđe Trajković

Knjiga Pisma nemačkom prijatelju sastoji se iz četiri pisma, nastala u vreme kada je Drugi svetski rat bio u punom jeku, koja je Kami uputio svom imaginarnom prijatelju – nemačkom intelektualcu. U ovim pismima Kami se bavi problemima pravde i patriotizma, kao i odnosom intelektualca prema ovim kategorijama. U trenutku kada zločinom i nasiljem počini nepravdu nad čovekom, njegov nemački prijatelj, kao metafora nacističkog pogroma, postaje njegov neprijatelj.
Četiri pismapredstavljaju značajno razmeđe na duhovnom putu poznatog francuskog mislioca i velikog pisca: između prethodnog perioda u znaku takozvane filozofije apsurda čija su ključna dela Stranac i Mit o Sizifu, i potonjeg, sa novom teorijskom optikom uobličenom u Čoveku koji sebuni. U pismima se mogu naći elementi Kamijevih stavova iz obe faze. Pored toga, piščeva razmišljanja u ovim spisima sadrže i jednu ravan značenja kojom autor nadilazi ono privremeno i prolazno, zbog čega im se i danas treba vraćati.

Alber Kami

(1913-1960) pisao je eseje, romane i drame. Sa egzistencijalistima je uočavao „metafizičku apsurdnost ljudskog života", ali se od njih odvaja jačim naglašavanjem duhovnih čovekovih vrednosti. Njegova glavna dela su romani Stranac i Kuga, drame Nesporazum, Kaligula i Opsadno stanje. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1957. godine.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 59

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje