×

PEGI GUGENHAJM

Fransin Proz

Preveo sa engleskog Konstantin Cicimelis

  Punokrvni portret beskompromisne žene koja je uspela da se nametne kao figura moći u svetu kojim vladaju muškarci.

Jedinstven prikaz života Pegi Gugenhajm koji će očarati kako zaljubljenike u umetnost dvadesetog veka, tako i sve one koji su zainteresovani za američku i evropsku kulturu i njihov međusobni odnos. Živopisan i pronicljiv narativ prikazuje Pegi Gugenhajm kroz gotovo svaki aspekt njenog neobičnog života, od jedinstvenih kolekcionarskih navika i otkrića koja su promenila pogled na umetnost do prijateljstva sa poznatima, propalih brakova i skandaloznih afera.

Fransin Prouz donosi nam punokrvni portret beskompromisne žene koja je uspela da se nametne kao figura moći u svetu kojim vladaju muškarci. Delo takođe istražuje i načine na koje je antisemitizam iskrivljavao imidž Pegi Gugenhajm.

 

Fransin Proz

Američka spisateljica, rođena 1947. godine u Bruklinu, Njujork. Diplomirala je na Redklif koledžu 1968. godine, a magistrirala na Harvardu godinu dana kasnije.

Autorka je dvadesetak romana, među kojima se izdvajaju A Changed Man, za koji je dobila Dejton književnu nagradu (Dayton Literary Peace Prize) i Blue Angeli, koji ju je uveo u najuži izbor za Nacionalnu književnu nagradu (National Book Award). Ima bogat opus i u drugim žanrovima, poput esejistike i biografije, gde se izdvajaju dela Anne Frank: The Book, The Life, The Afterlife i Reading Like a Writer, bestseler Njujork Tajmsa. Njeno poslednje objavljeno delo je roman Lovers at the Chameleon Club, Paris 1932.

Dobitnica je brojnih priznanja i stipendija, poput Gugnehajm i Fulbrajt stipendije.

Bivša je predsednica Američkog PEN centra i članica Američke akademije umetnosti i pisma (American Academy of Arts and Letters) i Američke akademije umetnosti i nauke (American Academy of Arts and Sciences). Živi i radi u Njujorku.

Anđeo grada
Ka novom veku
Jun 1941. godine
Njen novac
Njen nos
Obrazovanje
Hejford holGugenhajm Mla?i
Pariz pre rata
Njujork
Umetnost ovog veka
Polok
Venecija
Pidžin
Smrt u Veneciji
Beleška o izvorima
Bibliografija
Indeks
 
 

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 219

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 333 g

ISBN : 9788671025416

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje