×

KABINET ČUDA GOSPODINA VILSONA

Lorens Vešler

Preveo sa engleskog Raša Sekulović

Knjiga Kabinet čuda gospodina Vilsona predstavlja svojevrstan istraživački diptih jer je čine dve celine: prva se bavi prikazivanjem, analizom nastanka i postojanja Muzeja tehnologije iz doba jure u Los Anđelesu, dok se u drugom delu bavi genezom nastanka i sistematizacijom prvih zbirki kurioziteta, preteča današnjih muzeja.

Kabinet čuda gospodina Vilsona predstavlja svojevrstan pregled zbirki kurioziteta i fiktivnih fenomena. Opisujući Muzej tehnologije iz doba jure, Lorens Vešler sa nama deli svoju nedoumicu oko prirode izloženih eksponata, da bi nam sledeći istoriju muzeologije u drugom delu knjige pokazao da su Vilsonovi muzejski predmeti fiktivni, tačnije, da predstavljaju mešavinu mašte i stvarnosti. Naime, ispitujući poreklo muzeja kao kulturnog fenomena, ovaj pisac nas sa istančanim poetskim osećajem vraća njihovim počecima u 16. i 17. veku, kada je kod slavnih i imućnih osobenjaka (poput Petra Velikog, Frederika Rajsa, Elijasa Ašmola, Frančeska Kalčeolarija) došla do izražaja strast za sakupljanjem i sistematizovanjem neuobičajenih pojava i predmeta.

Delo obiluje velikim brojem ilustracija vezanih kako za sam Muzej tehnologije iz doba jure, tako i za istorijat muzeja uopšte. U Kabinetu čuda gospodina Vilsona, čarobnoj studiji o neobičnom muzeju i njegovom tvorcu, Vešler daje zamah tom širokom pokretu otkrivanja i radoznalosti iz kojeg su nastali prvi muzeji, ali i temelji moderne nauke. Pred nama je pravi mali dragulj od knjige, izvanredna meditacija o ljudskoj kreativnosti, i sama zamršena i zadivljujuća kao što su čuda koja opisuje.

Lorens Vešler

Živi u Vestčesterskom okrugu u državi Njujork, a gostujući je predavač na više američkih univerziteta. Ubraja se u red najpoznatijih američkih publicista. Stalni je kolumnista Njujorkera od ranih osamdesetih godina. Dva puta je osvojio nagradu Džordž Polk (za priloge iz kulture 1989. i novinsko izveštavanje 1992.). Knjiga Kabinet čuda gospodina Vilsona ušla je u najuži izbor za dve nagrade: Pulicerovu nagradu i nagradu Nacionalnog udruženja književnih krititičara. Bavi se raznorodnim istraživanjima u širim društvenim oblastima, u sferi humanističkih nauka. Od ostalih Vešlerovih dela treba pomenuti Kamerna dela Dejvida Hoknija, Strasti Poljske, zatim Čudo, Univerzum, Šapinskijeva karma i dr.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 150

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 160 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje