×

DVE TAČKE NA I

Žil Pelren

Prevele sa francuskog Ana A. Jovanović,Anja Miletić,Irena Obradović

Žil Pelren, kanadski pisac, tvorac je priča i zapisa koji su često na granici između stvarnog i natprirodnog. Pored neobičnosti kao glavnog obeležja njegove proze, crta koja sigurno odmah pada u oči je i retka samosvojnost: svako poređenje sa Kafkinim, Bodlerovim, Karverovim ili Beketovim pričama, svako svođenje na odrednice kao što su „proza apsurda“ ili „onirizma“ pokazaće se neumesnim. Jer, najčešće je posredi kanadska svakodnevica, prepoznatljiva pa i sumorna, licemerna i potrošački nastrojena, a onda najednom neka pojedinost sasvim preokrene čitaočevu percepciju: sa iznenađenjem shvatimo da je reč o nečemu sasvim drugom, ono što smo mislili da je obično, možda tek malo poetizovano ili kritičko viđenje stvarnosti, postaje naglo izvor strepnje i čuđenja, gotovo straha. Nije retko da se, na kraju, pisac sa nama poigra, pa nekom primesom humora ili fine ironije uspešno još jednom obrne ugao posmatranja. Ponekad „oneobičavanje“ nije u sadržinskoj ravni: dovoljna je igra reči, pa da zapis dobije sasvim nov smisao. A ako još kažemo da se sve to dogodi u samo dvadesetak redova, postaje jasno da je u pitanju majstor reči i stila.

Žil Pelren

Rođen je 1954. godine u Šaviniganu u  Kvebeku. Studirao je na Konzervatorijumu za muziku u gradu Trua Rivijer i književnost na Univerzitetu Laval u gradu Kvebeku, u kome živi od 1973. Pošto se oprobao u različitim književnim pravcima, danas ima iza sebe pet knjiga kratkih priča, dve antologije kvebeških kratkih priča, pet eseja o kuturi, jeziku i književnosti. Žil Pelren predaje književnost na "Cégep François-Xavier-Garneau" u gradu Kvebeku. Trenutno je član Upravnog odbora Kanadskog instituta za Kvebek i predstavnik Nacionalne asocijacije književnih izdavača (ANEL) u Izvršnom odboru koalicije za kulturne različitosti. 

Godine 1985. učestvuje u osnivanju izdavačke kuće L’instant même i njen je književni urednik. Sa više od 100 izdanja kolekcija kratkih priča, L’instant même se utemeljila kao jedna od najuspešnijih izdavačkih kuća ove književne forme. Pelerin je takođe i su-osnivač izdavačke kuće Les Heures Bleues.

Godina izdanja : 2007.

Broj strana : 150

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

ISBN : 978-86-7102-290-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje