×

AQUA PASSERIS

Adele Macola

Prevela sa italijanskog Elizabet Vasiljević

Knjiga ispričana iz ugla Milenine majke o kratkom životu jedne od srpskih vodećih umetnica svih vremena, slikarke Milene Pavlović Barili.

Knjiga Aquae passeris je veoma zanimljiv dokumentarni roman, napisan u najboljem postmodernističkom ključu, kao palimpsestna analiza prepleta životnih podataka o dubokoj osećajnosti vrhunske umetnice kakva je bila Milena Pavlović Barili. U ovom izvanredno i neobično komponovanom štivu autorka je uspešno izbegla kalupe i slabosti žanra biografske proze kome pripada. U centru pažnje je čudesno i bolno “dvojevanje” Milene Pavlović Barili, dvojstvo u ličnosti i senzibilitetu velike slikarke.

Autorka ove knjige traga za onim najskrivenijim podacima, koji se u Mileninim rečenicama javljaju tek kao nagoveštaji, poput senčenja na crtežu, i uspeva da u komentarima o slikama, stihovima, porukama i pismima zapazi, kao kakav vrhunski grafolog, mnoge, na oko nevidljive nijanse. Skrupuloznim proučavanjem prepiske slavne umetnice uspela je da upozna složenu umetničku ličnost slikarke Pavlović Barili do najfinijih tonova, ali i da odgonetne zagonetku njene tragične smrti, u čije je uzroke i dijagnozu njena majka, Danica Pavlović - Barili, sumnjala do poslednjeg dana. Iz ove knjige vidimo da je ta sumnja bila zapravo intuitivni nagoveštaj istine.

Do te istine je autorka došla, kao arheolog, skidajući sloj po sloj nanosa vremena sa dragocenog predmeta, obrađujući svoje otkriće sa darom pravog pisca, ponirući u fine analize, komponujući vrhunsku dokumentarnu proznu celinu, bez učitavanja, prisile nad činjenicama i tako uobičajenog poistovećenja sa junakinjom.

Adele Macola

Rođena je u Parmi, a klasičnu filologiju je diplomirala u Bolonji. Radila je kao konsultant za pedagoška pitanja i promoter italijanske kulture od 1978. do 1997. u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Od 1997. u Italiji se bavi promocijom projekata vezanih za jugoslovensku kulturu. Aquae passeris je njen prvi roman.

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 244

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 281 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje