×

IZ ŠKOLE - Da li učenika pustiti s lanca

Darijuš Hentkovski

Prevela sa engleskog Tanja Tasić

Jedinstveni spoj iskustva jednog profesora i spomenara donosi priču o mogućnosti pravog razumevanja između učenika i njihovih nastavnika.

Iz škole - Da li učenika pustiti s lanca prva je knjiga ove vrste u nas, jer predstavlja svojevrsni spomenar nastavnika maternjeg jezika, koji razgrće kulise savremene škole. To je iskreno, često kontroverzno kazivanje o mogućnostima razumevanja između učenika i nastavnika, o njihovom prijateljstvu i uzajamnoj inspiraciji. Hentkovski je poznat po nekonvencionalnom, originalnom načinu držanja nastave, i u ovoj knjizi on govori o svojim viđenjima čitanja štiva, često nezanimljivih kako učenicima tako i nastavnicima.

U svoje kazivanje o školi uključio je i neobično zanimljiva i zrela učenička izlaganja koja su inspirisana literaturom. Smelo pripoveda o vaspitnim i pedagoškim metodama - prikazuje svakodnevni život savremene škole iznutra, jer ona jeste mesto stalne borbe sa klišeima, uzajamnim kompromisima. Tekst predstavlja svedočenje nastavnika koji stalno, ponekad bespomoćno ide u potragu za rešenjima, buntovnog predavača koji uspeva da uspostavi prijateljstvo sa svojim učenicima.

Darijuš Hentkovski

Predaje poljski jezik u jednoj gimnaziji u Lođu. Učenici su ga izabrali za najpopularnijeg nastavnika u školi. Zajedno s njima postao je junak mnogih televizijskih emisija i novinskih članaka. Razbijač je školskih konvencija, autor je inovativnih i iznenađujućih didaktičkih metoda. Zahvaljujući otvorenom i jasno definisanom načinu borbe s problemima školske svakodnevice, uspeo je da sa svojim učenicima ostvari neobičan odnos baziran na prijateljstvu i želji za zajedničkim traženjem načina da škola zaista postane mesto u kojem se mnogo može naučiti.

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 238

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21x14,5

Težina : 375 g

ISBN : 8671021854

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje