×

TEORIJE MITOLOGIJE

Erik Čapo

Prevela sa engleskog Danijela Stefanović

U ovoj knjizi prikazane su vodeće škole tumačenja mitologije: njihove teorije, metode, stanovišta i mane. Svaka škola predstavljena je delima jednog ili dvojice istaknutih predstavnika ili utemeljivača. Njihove teorije su objašnjene, smeštene u društveni i istorijski kontekst kojem pripadaju i potom kritikovane. Njihovi postupci analize opisani su, pokazani na primerima i problematizovani.

Studija Teorije mitologije upoznaje istraživače sa istorijom teorija o mitu, ali je u isto vreme i vodič kroz različita tumačenja mita. Knjiga donosi kritički uvod u vodeće teorije mita od 19. veka do danas, uključujući komparativistički pristup, psihoanalizu, teorije rituala, strukturalizam i ideološku analizu. Jasan i pristupačan prikaz, koji uključuje portrete utemeljivača teorija mitologije i njihovog naučnog, intelektualnog i društvenog miljea, kombinovan je sa objašnjavanjem pretpostavki, ciljeva, karakterističnih postupaka i različitih mogućnosti koje otvaraju iznete metode. Ilustrovana odabranim odlomcima iz poznatih mitova, knjiga pruža čitaocima teorijska oruđa za razumevanje svake od iznetih metoda.

Erik Čapo

Vanredni profesor klasičnih nauka na Univerzitetu u Torontu. Autor je i urednik brojnih monografija i rasprava o grčkoj drami, pozorištu, mitu, religiji i društvu, uključujući i studiju The Contexts of Ancient Drama (1995). 

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 398

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 757 g

ISBN : 978-86-7102-317-7

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje