×

ISTORIJA PRIVATNOG ŽIVOTA U SRBA

Marko Popović, Milan Ristović, Miroslav Timotijević

U okviru ciklusa Privatni život na tlu srpskih zemalja objavljena su četiri toma, u kojima su sabrani radovi mnogobrojnih domaćih stručnjaka iz oblasti istoriografije, etnologije, arheologije i istorije umetnosti. Neka od pitanja na koja odgovaraju knjige iz ovog ciklusa kreću se u veoma širokom rasponu. Od studija o verniku i podaniku, porodici i odnosu prema detetu, običajima vezanim za praznike i gostoprimstvo, različitih tema iz oblasti proučavanja mentaliteta, do toga kako su konstituisane i postavljene neke etičke i kulturne vrednosti bliske savremenom čoveku, promovisane i primenjivane u našoj sredini.
U najnovijoj knjizi iz serije o privatnom životu kod Srba svoje tekstove priložila su tri autora koji obrađuju različite istorijske periode: Marko Popović piše o srednjem veku, Miroslav Timotijević o novom, a Milan Ristović o savremenom dobu.

Marko Popović

Marko Popović (1944) je stručnjak za srednjovekovnu arheologiju na Arheološkom institutu u Beogradu. Rukovodio je iskopavanjima na važnim srpskim i vizantijskim lokalitetima, uključujući tvrđave u Beogradu i Rasu, lokalitet Vrsenice i manastirski kompleks Studenica. Teme kojima se najčešće bavi u svojim stručnim radovima su vizantijska i srpska utvrđenja, srednjovekovni gradovi i manastirski kompleksi.Milan Ristović

Redovni je profesor na Katedri za Opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Autor je tri monografije: Nemački novi poredak i Jugoistočna Evropa 1940/41–1944/45. Planovi o budućnosti i praksa (1991), U potrazi za utočištem. Jugoslovenski Jevreji u bekstvu od holokausta 1941–1945 (1998), Dug povratak kući. Deca izbeglice iz Grčke u Jugoslaviji 1948–1960 (1998) i Obični ljudi, Prilozi za istoriju (1999). Glavni je urednik Godišnjaka za društvenu istoriju.

Miroslav Timotijević

Redovni je profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Godina izdanja : 2012.

Broj strana : 648

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 1127 g

ISBN : 978-86-7102-398-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje