×

STOJAN NOVAKOVIĆ I VLADIMIR KARIĆ

Mihailo Vojvodić

Precizna i dokumentovana studija profesora Mihaila Vojvodića Stojan Novaković i Vladimir Karić o dugogodišnjoj prepisci ova dva eminentna naučnika, politička i diplomatska delatnika, otkriva čitav spektar političkih prilika i nacionalnih planova Srbije s kraja XIX i početka XX veka. 

Precizna i dokumentovana studija profesora Mihaila Vojvodića Stojan Novaković i Vladimir Karić o dugogodišnjoj prepisci ova dva eminentna naučnika, politička i diplomatska delatnika, otkriva čitav spektar političkih prilika i nacionalnih planova Srbije s kraja XIX i početka XX veka. Čine je dve dobro uklopljene, istoriografski nove i istraživački utemeljene celine. Prva posmatra Stojana Novakovića i Vladimira Karića u kontekstu vremena u kojem su živeli i poslova kojim su se posvetili, dok druga, omeđena godinama 1880. i 1891. donosi njihovu originalnu prepisku koja se u ovom delu prvi put objavljuje. Prateći njihov složen i slojevit odnos, autor piše o vremenu u kojem počinje samostalan život srpske države, nastaju planovi o ozbiljnim reformama u sferi prosvete, a borba „knjigom i perom“ dobija prevagu nad ratnim junaštvima.

Mihailo Vojvodić

Mihailo Vojvodić je profesor na Katedri za opštu istoriju novog veka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavač je na Diplomatskoj akademiji pri Saveznom ministarstvu za spoljne poslove i uvaženi stručnjak za istoriju međunarodnih odnosa.

Godina izdanja : 2003.

Broj strana : 615

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14.5 x 21

ISBN : 86-7102-066-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje