×

SRBIJA - Istorija iza imena

Stevan K. Pavlović

Prevela sa engleskog Ivana Gazikalović-Pavlović

Knjiga Srbija – Istorija iza imena istoričara Stevana K. Pavlovića predstavlja pokušaj da se sagleda istorija Srbije kao zemlje koja je postojala stolećima u različitim granicama, opstajala na udaru istorijskih sila i bila pod uticajem raznorodnih ideja. 

Knjiga Srbija – Istorija iza imena istoričara Stevana K. Pavlovića predstavlja pokušaj da se sagleda istorija Srbije kao zemlje koja je postojala stolećima u različitim granicama, opstajala na udaru istorijskih sila i bila pod uticajem raznorodnih ideja. Svi ovi činioci tokom vekova oblikovali su entitete poznate pod imenom „Srbija“. Navedene pojave autor prati počev od srednjovekovnih vladara, preko kneževina i kraljevina novijeg doba, vladavina Osmanske i Habzburške monarhije, dva svetska rata, zatim bratstva i jedinstva u komunističkoj Jugoslaviji, sve do raspada komunizma i propasti države.

Pavlović nastoji da postavi pitanja, pre nego da pruži gotove odgovore i da se od prošlosti udalji i posmatra je iz različitih uglova, izbegavši tako zamku čitanja istorije posmatrane isključivo iz perspektive poslednjih deset godina.

Stevan K. Pavlović

Britanski istoričar, rođen je u Beogradu 1933. godine. Studirao je istoriju na univerzitetu Sorbona u Parizu i Kraljevskom koledžu u Londonu. U Velikoj Britaniji živi od 1965. godine kada dobija mesto predavača istorije Balkana na Univerzitetu u Sautemptonu. Od svog penzionisanja 1996. godine angažovan je kao vanredni profesor na univerzitetima u Parizu, Sidneju i Firenci.

Autor je i koautor više knjiga: Anglo–Russian Rivalry in Serbia (1961), The Albanian Problem in Yugoslavia (1982), The Improbable Survivor – Yugoslavia and its Problems 1918–1988 (1988), Yugoslavia’s Great Dictator – Tito, a Reassessment (1992). Pored Istorije Balkana 1804-1945 u izdanju Clia objavljene su još tri knjige ovog autora - Srbija - istorija iza imena (2004), Hilerov novi antiporedak – Drugi svetski rat u Jugoslaviji (2009) i Božid'art (2012) o Božidaru Karađorđeviću.

 

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 302

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje