×

RAĐANJE MODERNE PRIVATNOSTI

Miroslav Timotijević

Naučno zasnovana, originalna i jezički skladna, knjiga Miroslava Timotijevića spada u red najznačajnijih ostvarenja u našoj nauci poslednjih decenija.

Na temelju pažljivog istraživanja autor je rađanje moderne privatnosti stavio u okvir krupnih promena strukture srpskog društva tokom osamnaestog stoleća i nastanka njegovog građanstva. Jasno je odredio vremenske i prostorne okvire fenomena kojim se bavio: svakodnevni život Srba u Habzburškoj monarhiji između vremena Velike seobe i početka Napolenovih ratova. Knjiga se odnosi na epohu sveopšteg srpskog preobražaja u kojoj je privatnost bila veoma raznovrsno ispoljena posebno u tek stasaloj građanskoj sredini. O takvoj vrsti privatnosti Timotijević je rasuđivao na osnovu memoarske, epistolarne i srodne literature u kojoj se smenjuju živopisne slike moderne privatnosti. Naveo je veliki broj epizoda iz života od kojih je sastavio celovit mozaik svoje naučno uverljive kompozicije: Pojedinac kao vernik i podanikPojavnost telaSkrovitost dušePrivatnost porodice...

 

Miroslav Timotijević

Miroslav Timotijević (1950–2016), istoričar umetnosti, proučavalac baroknog doba, autor je većeg broja monografija i stručnih radova koji su promenili našu sliku o ovom pravcu srpske umetnosti. Bio je redovni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Godina izdanja : 2006.

Broj strana : 628

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14,5

Težina : 962 g

ISBN : 86-7102-235-8

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje