×

NEIZVESTAN SAVEZ. Istorija Evropske zajednice

Žorž-Anri Sutu

Prevela sa francuskog Gorica Teodosijević

Neizvestan savez, odmah po objavljivanju 1997, ovenčan je prestižnom evropskom nagradom za istoriju Fondacije za evropsku istoriju i civilizaciju, jedinom evropskom nagradom koju dodeljuju istoričari, i na mnogim evropskim univerzitetima koristi se kao najbolji priručnik za istoriju francusko-nemačkih odnosa u posleratnom razdoblju.

Ova knjiga o istoriji Evropske zajednice – o strateškoj dimenziji njene izgradnje, ne obrađuje samo vojnu saradnju, niti samo njene diplomatske i političke vidove, već njihovo uzajamno delovanje kojim su donošene bitne odluke, imajući u vidu političku viziju budućnosti Evrope. To političko-strategijsko stanovište omogućava da se upoznaju i neke stalne strukture francuske i nemačke spoljne politike, njihovi odnosi, posebno težina nuklearnog pitanja, problemi Atlantskog saveza i evropske odbrane.

Neizvestan savez, odmah po objavljivanju 1997, ovenčan je prestižnom evropskom nagradom za istoriju Fondacije za evropsku istoriju i civilizaciju, jedinom evropskom nagradom koju dodeljuju istoričari. Na mnogim evropskim univerzitetima koristi se kao najbolji priručnik za istoriju francusko-nemačkih odnosa u posleratnom razdoblju.

Žorž-Anri Sutu

Žorž-Anri Sutu je profesor savremene istorije na Univerzitetu Sorbona u Parizu i vodeći francuski stručnjak za istoriju međunarodnih odnosa u modernoj Evropi, posebno francusko-nemačkih odnosa.

Godina izdanja : 2001.

Broj strana : 411

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje