×

NACIONALIZAM, MIT I DRŽAVA U RUSIJI I SRBIJI, Dublji uzroci raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije

Veljko Vujačić

Prevela sa engleskog Borislav R. Radović

Delo u  kome autor posvećenim istorijskim, sociološkim i politikološkim razmatranjem kolektivne svesti i društveno-političkih procesa u Srbiji i Rusiji odbacuje često nametanu tezu o isključivoj odgovornosti vodećih političara za različit način raspada Sovjetskog Saveza i SFRJ.    

Knjiga Veljka Vujačića ispituje ulogu ruskog, odnosno srpskog nacionalizma u raspadu Sovjetskog saveza i Jugoslavije 1991. godine. Zašto je ruska elita pristala na raspad SSSR-a u skladu sa postojećim granicama sovjetskih republika, tako ostavivši oko 25 miliona Rusa van granica Ruske Federacije, odnosno zašto je srpska elita težila, a ujedno i uspela da mobiliše Srbe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se usprotive otcepljenju teritorija na kojima su živeli, pitanja su na koja autor pokušava da odgovori, nudeći nova naučna saznanja. U svojim razmatranjima, autor ističe ulogu istorijskog nasleđa, nacionalnih mitova, kolektivnog sećanja i književnih narativa u oblikovanju dijametralno suprotnih odnosa prema državi u Rusiji, odnosno Srbiji. I dalje, kako su ti odnosi u sadejstvu sa drugim institucionalnim faktorima, doprineli različitim ishodima 1991. godine u slučajevima raspada dve države.

Veljko Vujačić

Veljko Vujačić je redovni profesor sociologije na Oberlin koledžu (Ohajo). Od 2015. do 2019. godine radio je kao prorektor i profesor Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu. Njegove oblasti istraživanja uključuju sociološku teoriju, političku sociologiju, kao i komparativno-istorijsku sociologiju, sa posebnim naglaskom na teorije nacionalizma i razvoj komunizma i nacionalizma u Sovjetskom Savezu, Jugoslaviji i istočnoj Evropi. Autor je mnogobrojnih stručnih radova, kao i knjige Sociologija nacionalizma (Službeni glasnik, Beograd, 2013). Knjiga Nacionalizam, država i mit u Rusiji i Srbiji prvo je objavljena na engleskom jeziku (Cambridge University Press, 2015), a potom i u ruskom prevodu (Evropski univerzitet u Sankt Peterburgu, 2019).

Godina izdanja : 2019.

Broj strana : 392

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 16 x 24

Težina : 700 g

ISBN : 978-86-7102-619-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje