×

KULTURNI ŽIVOT U EVROPI NA PRELAZU IZ 19. U 20. VEK

Žak Diga

Prevela sa francuskog Tatjana Portman

Ova knjiga se bavi različitim tendencijama u okviru evropskog kulturnog prostora: s jedne strane nastankom novih koncepcija umetnosti kao izvora snažne kreativnosti, a sa druge krizom kulture „kraja veka“, trenutkom u kome je hegemonija evropskih modela dovedena u pitanje. Knjiga poziva na bolje razumevanje istorijskog perioda koje je po mišljenju mnogih bilo odlučujuća prekretnica iz koje je nastalo savremeno doba.  

Na prelazu iz 19. u 20. vek kulturni život u evropskim društvima se iz osnova promenio. Napredak tehnike i ubrzan razvoj gradova u većini država doveli su do nastanka novih načina zabave i novih oblika komunikacije.

Veze između umetnika i intelektualaca su ojačale, a pojava modernih sredstava širenja kulture kao što su visokotiražna štampa, književni i umetnički časopisi, velike izložbe, masovni spektakli poput sportskih priredbi, mjuzikholova i već tada, bioskopa, doprineli su nastanku jedinstvenog evropskog kulturnog prostora.

"Period koji proučava Diga, sa puno detalja i zanimljivih zaključaka predstavlja prelom u evropskim društvima zbog snažnog razvoja tehnike čime je omogućeno širenje različitih, a nadasve kulturnih sadržaja kroz Evropu i zbližavanje evropskih zemalja. Tako danas postoji, piše autor, opšta saglasnost da su mnogi intelektualni i estetski pokreti bili uobličeni još pre 1914. godine: ekspresionizam i futurizam iz perioda 1910-1915, na primer, pripremali su dadaizam i nadrealizam…

Prekretnica vekova, kako se još naziva ovaj period, više znači kontinuitet, i to Diga dokazuje ovom knjigom u kojoj ćete saznati o pojavi novih kulturnih centara u Evropi, novim oblicima kulturne prakse i novim načinima izražavanja kao što su fotografija i film…"

-A. Cvijić, 08. 04. 2008. "Politika" 

 

Žak Diga

Vanredni profesor opšte i uporedne književnosti na Univerzitetu u Renu (Francuska).

Koautor naslova: Litterature et interdits (1998), i Tombeaux & monuments (1998).  

Godina izdanja : 2007.

Broj strana : 228

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 16 x 24

Težina : 515 g

ISBN : 978-86-7102-285-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje