×

KINESKI SVET

Žak Žerne

Prevela sa francuskog Ivana Aranđelović

Kineski svet nas uvodi u četiri milenijuma staru kinesku civilizaciju i omogućava nam da shvatimo današnju Kinu, teško shvatljivu bez sopstvene istorijske dimenzije. Žak Žerne analizira stalne promene koje su se dešavale na ogromnom prostoru kineskog sveta i skreće pažnju na povezanost koja je u svakom momentu postojala između društva, politike, ekonomije, tehnike, religije i intelektualnog života. On ističe važnost odnosa koje su održavale kineske zemlje sa civilizacijama Srednjeg istoka, Indije, Islama, jugoistočne Azije, južne Evrope, Amerike 16. veka i modernog Zapada. Kina ne bi danas bila to što jeste bez stalnih uticaja ostalih delova sveta, baš kao što ni moderan svet ne bi bio to što jeste bez Kine. Knjiga Kineski svet prevedena je na italijanski, nemački, engleski, rumunski, koreanski, španski i kineski jezik. Četvrto izdanje, sada u prevodu i na naš jezik, delimično je prerađeno i upotpunjeno najnovijom literaturom i novim podacima u vezi sa poslednjim arheološkim otkrićima i dubokim promenama kroz koje je prošao kineski svet od kraja neolita do današnjih dana.

Kinu su često optuživali da sebe smatra centrom sveta. Kao dokaz za to se navodi naziv „Središnje carstvo“ koji je nekada označavao, pod imenom „centralnog kraljevstva“ (čong-guo), najstarije gradove donjeg toka Žute reke, a što je postalo najčešće ime za Kinu. Uostalom, koja to civilizacija ne smatra sebe centrom sveta i jedinom pravom? Zapadni svet, koji je toliko dugo živeo izolovan od istočnog dela evroazijskog kontinenta i oduvek usredsređen na samog sebe, rado bi u današnje vreme sebe smatrao centrom univerzuma. Nije li, međutim, njegov uticaj mnogo manji nego što smo mi spremni da u to poverujemo? Ako je Kina postala „prozapadna“ poslednjih stotinak godina, ona je to učinila na sebi svojstven način, u skladu sa sopstvenim istorijskim iskustvom i načinom mišljenja. Strani uticaji su se tu uvek prelamali kroz prizmu kineske tradicije.

Žak Žerne

Nekadašnji učenik Francuske škole Dalekog istoka, Žak Žerne bio je direktor Škole za visoke studije društvenih nauka, profesor na Sorboni, na Univerzitetu Pariz VII. Profesor je i na College de France od 1992. Jedan je od najvećih autoriteta za kineske studije u današnjoj Francuskoj.

Godina izdanja : 2007.

Broj strana : 721

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 1440 g

ISBN : 978-86-7102-286-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje