×

ISTORIJA SREDNJOVEKOVNE CRKVE

Džozef Linč

Preveli sa engleskog Branislav Tančić,Dragić Živojinović

Autor prati razvoj hrišćanstva i Crkve u periodu od propasti Rimskog carstva pa sve do početaka reformacije u Evropi. 

Istorija srednjovekovne crkve Džozefa Linča pruža, u okvirima jednog toma, pogled na istoriju Zapadne crkve i sažima naučne rezultate niza zanimljivih istorijskih i teoloških istraživanja.

Autor prati razvoj hrišćanstva i Crkve u periodu od propasti Rimskog carstva pa sve do početaka reformacije u Evropi. Akcenat u ovom istraživanju stavljen je na promene i razvojne procese jer, suprotno nekim zabludama našeg doba, srednjovekovno društvo nije bilo statično. Odista, u periodu od hiljadu godina, koliko pokriva Linčova sinteza, mi pratimo društvo evropskog srednjeg veka koje se od primitivnih korena preobražava u dinamičnu kulturu. Zapadna crkva evoluirala je zajedno sa drugim društvenim strukturama, ponekad im se suprotstavljajući, ponekad usvajajući njegove različite vrednosti.

Srpsko izdanje knjige prati informativan rečnik manje jasnih pojmova, koji pomaže boljem razumevanju niza važnih pojava i procesa. U rečnik su uključene i neke odrednice koje se odnose na Istočnu crkvu, tako da će se čitalac lakše snaći u ovoj složenoj materiji.

Džozef Linč

Profesor na Univerzitetu u Ohaju, Džozef Linč, podjednako je uvažen i kao predavač i kao naučnik. Njegovo polje interesovanja je društvena istorija srednjeg veka, posebno istorija religije. Autor je brojnih dela među kojima se izdvaja knjiga Godparents and Kinship in Early Medieval Europe.

Godina izdanja : 1999.

Broj strana : 564

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje