×

EVROPA U DOBA REVOLUCIJA 1780-1830

Frenklin L. Ford

Prevela sa engleskog Ksenija Todorović

Evropa u doba revolucija sveobuhvatan je pregled istorije evropskog kontinenta od 1780. do 1830. godine koji uključuje društvena, ekonomska, administrativno-upravna i intelektualna pitanja evropske prošlosti, sagledana kroz prizmu političkih događaja. 

Od Francuske do julske revolucije Evropu su potresali prevrati i promene. U tom periodu postavljeni su temelji savremenog društva, nastale pokretačke ideje i ideološke osnove „dugog XIX veka". Evropa u doba revolucija sveobuhvatan je pregled istorije evropskog kontinenta od 1780. do 1830. godine koji uključuje društvena, ekonomska, administrativno-upravna i intelektualna pitanja evropske prošlosti, sagledana kroz prizmu političkih događaja. 

U pojedinim poglavljima vidljiv je uticaj vodećih istoriografskih pravaca našeg doba – od istorije mentaliteta do široko utemeljenih ženskih studija. Najnovije izdanje čuvene Fordove knjige, sada i na našem jeziku, predstavlja standardni udžbenik na vodećim svetskim univerzitetima, i nezaobilazno štivo za sve koji žele da otkriju tu epohu iz nepristrasnog i naučno merodavnog ugla. Upotpunjeno pregledom najnovije literature i preporukama za dalje čitanje, ovo izdanje predstavlja pouzdanu osnovu i jasan putokaz zainteresovanom čitaocu. 

Frenklin L. Ford

Istaknuti je naučnik i dugogodišnji profesor savremene istorije. U periodu od 1962. do 1970. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta na Univerzitetu Harvard.

Predmet njegovih istraživanja bila je Francuska XVII veka i novija nemačka istorija. Njegova najznačajnija dela su Robe and Sword: The Regrouping of the French Aristocracy After Louis XIV (1953), Strasbourg in Transition (1958) iPolitical Murder: From Tyrannicide to Terrorism (1985). 

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 519

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

Težina : 692 g

ISBN : 86-7102-222-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje