×

EVROPA POSLE RIMA

Džulija M. H. Smit

Prevela sa engleskog Ksenija Todorović

Odbacije se tumačenje razdoblja posle raspada Rimskog carstva kao "marčnog doba" Evrope, i pokazuje vitalnost i raznovrsnost u kulturi i civilizaciji Evrope.

Razdoblje od pet stotina godina posle raspada Rimskog carstva i dalje nazivamo „mračnim dobom“ Evrope, uz obrazloženje da je to doba varvarskih najezdi, praznoverja i borbe za opstanak.

Džulija Smit odbacuje takvo tumačenje i otkriva nam doba velike vitalnosti i kulturne raznolikosti. Regionalne razlike, priroda moći i nasleđe Rimskog carstva središnje su teme analize koja obuhvata teritoriju zapadne Evrope – od Irske do Mađarske i od Škotske i Skandinavije do Španije i Italije.

Autorka koristi novu metodologiju koja objedinjuje kulturnu istoriju, regionalne studije i istoriju odnosa polova. Zahvaljujući velikom broju izvornih dokumenata, u knjizi se mogu naći primeri iz svih slojeva društva, od robova do careva, u kojima nam se pojedinci obraćaju sopstvenim rečima.

Džulija M. H. Smit

Stručnjak za pitanja roda, vere i politike u ranosrednjovekovnoj Evropi. Šef je Katedre za srednjovekovnu istoriju na Univerzitetu u Glazgovu i istaknuti član Kraljevskog istorijskog društva. 

Godina izdanja : 2006.

Broj strana : 628

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

Težina : 625 g

ISBN : 86-7102-251-X

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje