×

CAR I PRVOSVEŠTENIK

Žilber Dagron

Preveo sa francuskog Vladan Trijić

U delu Car i prvosveštenik Žilber Dagron na nov i provokativan način daje odgovor na to šta je u stvarnosti bila veza duhovne i svetovne vlasti objedinjenih u ličnosti vizantijskog cara. 

U delu Car i prvosveštenik Žilber Dagron na nov i provokativan način daje odgovor na to šta je u stvarnosti bila veza dveju vlasti (duhovne i svetovne) objedinjenih u ličnosti vizantijskog cara. Za razliku od srednjovekovnog Zapada, u kojem se zbog ugleda i prevlasti papstva rano formirala jasna podela između zemaljske vlasti i vlasti duhovnika, u Vizantiji je uloga crkve složena, a car je, kao zemaljski predvodnik izabranog naroda, u isti mah i prvosveštenik. Ponekad, vizantijski car se doživljava kao idealni model vladara, ponekad kao opsesivni gušitelj slobode, suprotan zapadnoevropskom obrascu.

Žilber Dagron

Žilber Dagron je profesor u čuvenoj školi Collége de France i vodeće ime francuske i svetske vizantologije. Od 1996. godine predsednik je Internacionalnog komiteta Međunarodne asocijacije za vizantijske studije.

Godina izdanja : 2001.

Broj strana : 435

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje