×

ARHEOLOŠKA TEORIJA

Metju Džonson

Prevela sa engleskog Marina Adamović Kulenović

Knjiga Metjua Džonsona predstavlja jednu od prekretnica u razvoju arheološke teorije. U ovom tekstu na promišljen, sveobuhvatan i originalan način predstavljen je niz centralnih tema i problema arheološke teorije, ali i prakse, krajem 20. i početkom 21. veka. 

Autor je pokušao da prikaže odnos između arheološke misli i širih teorijskih tokova u intelektualnom životu uopšte, kao i da što jasnije predstavi odnos između arheološke teorije i prakse. Tom cilju najviše je odgovarala struktura istorijskog pristupa koji se najpre usredsređuje na novu (procesnu) arheologiju i reakcije na nju, i tek potom prelazi na rasprave koje se vode danas.

"Arheološka teorija Metjua Džonsona predstavlja izuzetno pouzdan, sveobuhvatan i dobro odmeren priručnik za oblast koja dobija sve veći značaj u arheologiji, jednako preporučljiv za studente arheologije i srodnih disciplina, za aktivne istraživače koji osećaju potrebu da promisle teorijske osnove svog poslanja, kao i za čitaoce sa interesovanjem kako nastaju naučne slike o prošlosti."
doc. dr Staša Babić

Metju Džonson

Pre nego što je postao šef Katedre za arheologiju na Univerzitetu u Sautemptonu, dvanaest godina je predavao na univerzitetu u Daramu.

Pored knjige Arheološka teorija objavio je sledeće naslove: Ideas of Landscape (2006), Behind the Castle Gate: From Medieval to Renaissance (1999), An Archaeology of Capitalism (1996) i Housing Culture: Tradicional Architecture in an english Landscape (1993).  

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 297

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 16 x 24

Težina : 585 g

ISBN : 978-86-7102-281-1

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje