×

ZAŠTO NARODI PROPADAJU

Daron Asemoglu, Džejms A. Robinson

Preveli sa engleskog Stefan Trajković Filipović,Đorđe Trajković

Nacionalni ekonomski uspeh direktno je povezan s političkim sistemom države.  

Knjiga Zašto narodi propadaju delo je uglednih američkih ekonomista Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsona. Autori tragaju za odgovorom na jedno od najvažnijih pitanja današnjice, a to je zašto neke nacije, poput Norveške, napreduju, dok druge, poput Malija, propadaju.

Asemoglu i Robinson polaze od pretpostavke da je nacionalni ekonomski uspeh direktno povezan s političkim sistemom države. Koristeći obilje praktičnih primera, autori obrazlažu stav da je politika daleko iznad geografije, prirodnih resursa i kulture, kao i da je sloboda ono što donosi prosperitet. Nakon petnaest godina istraživanja Asemoglu i Robinson predstavljaju izuzetna istorijska svedočanstva iz perioda Rimskog carstva, majanskih gradova-država, srednjovekovne Venecije, Sovjetskog Saveza, Latinske Amerike, Engleske, Evrope, Sjedinjenih Država i Afrike, na osnovu kojih grade novu teoriju političke ekonomije.

A gde je tu Srbija i šta se dešava s nama? A šta će tek biti s nama?... Da li će u nekoj sličnoj knjizi za sto godina Srbija biti primer nazadovanja na kome će da se uče nove generacije u nekim drugim zemljama? Nažalost, tako nešto nije nezamislivo. Ukoliko objavljivanje ove knjige makar malo umanji verovatnoću ovakvog ishoda, to će označiti da se radi o više nego uspešnom izdavačkom poduhvatu.

Iz pogovora dr Boris Begović

Daron Asemoglu

Profesor ekonomije na MIT (Masačusetski tehnološki institut). Godine 2005. dobio je medalju Džon Bejts Klarka koja se dodeljuje ekonomistima mlađim od četrdeset godina koji su najviše doprineli ekonomskoj misli i znanju.

Džejms A. Robinson

Politikolog i ekonomista, svetski poznat stručnjak za Latinsku Ameriku i Afriku. Bio je angažovan u Bocvani, Mauricijusu, Sijera Leoneu i Južnoj Africi.

Predgovor
1. Tako blizu, a ipak tako razli?iti

2. Teorije koje ne objašnjavaju stvarnost

3. Ostvarivanje prosperiteta i stvaranje siromaštva

4. Male razlike i klju?ne skretnice: zna?aj istorije

5. “Video sam kako izgleda budu?nost i ona funkcioniše”:

6. Udaljavanje

7. Prekretnica

8. Ne kod nas: prepreke razvoju

9. Preokretanje razvoja

10. Širenje prosperiteta

11. Blagotvorna spirala

12. Ukleta spirala

13. Zašto narodi propadaju danas

14 Razbijanje kalupa

15. Razumevanje prosperiteta i siromaštva

Pogovor: dr Boris Begovi?, Institucije iznad svega

Godina izdanja : 2014.

Broj strana : 560

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 17

Težina : 982 g

ISBN : 9788671024686

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje