×

POSREDOVANA SEĆANJA U DIGITALNOM DOBU

Joze van Dejk

Prevela sa engleskog Jelena Kosovac

Počelo je kao praktičan problem – preuređenje kutije za cipele prepune predmeta sećanja – i lagano se pretvorilo u akademsko istraživanje koje je pokrenulo ozbiljna epistemološka, ontološka i pragmatička pitanja, te dovelo do osmišljavanja teorijskog modela čiji je cilj da pomogne u analiziranju konkretnih slučajeva kulturnog sećanja. U sedam poglavlja autorka je ponudila odgovor na pitanja zašto i na koji način je ono važno, te šta ono znači u eri...

U sedam poglavlja autorka je ponudila elemente za razumevanje kulturnog sećanja, zašto i na koji način je ono važno, te šta ono znači u eri tehnološkog, društvenog i kulturnog preobražaja. Počela je od praktičnog problema – sređivanja kutije za cipele prepune predmeta sećanja – i lagano ga pretvorila u akademsko istraživanje koje je pokrenulo ozbiljna epistemološka, ontološka i pragmatička pitanja. To je dovelo do osmišljavanja teorijskog modela čiji je cilj da pomogne u analiziranju konkretnih slučajeva kulturalnog sećanja. Autorka ističe da nema iluzija da će ova knjiga dati konačne odgovore na sva ta pitanja. Ona je samo skroman predlog za ponovno uobličavanje značenja kulturalnog sećanja koje se menja u vremenu tranzicije, kao i o povezivanju brojnih stanovišta različitih disciplina za otkrivanje novih pogleda na ovu fascinantnu temu.

Joze van Dejk

(1960) od 2017. predaje na Ultreht univerzitetu. Od 2001. do 2006. bila je profesor komparativnih studija medija i dekan univerziteta u Amsterdamu.
Autor je nedavno objavljenih knjiga Posredovana sećanja u digitalnom dobu i Kultura povezanosti. Od 2010. Van Dejkova je članica Holandske kraljevske akademije umetnosti i nauka, a od 2015. prva žena predsednica ove značajne institucije. Holandski časopis Opzij je 2016. proglašava najuticajnijom Holanđankom.

Predgovor

1. Posredovana sećanja kao konceptualna alatka
2. Važnost sećanja u digitalnom dobu
3. Pisati sebe
4. Snimiti i sačuvati
5. Slike života, žive slike
6. Projektovanje porodične buduće prošlosti
7. Od kutije za cipele do digitalne mašine sećanja
8. Epilog

Zahvalnost
Bibliografija
Indeks

Godina izdanja : 2019.

Broj strana : 317

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14 x 21

Težina : 495 g

ISBN : 9788671026017

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje