×

NOVA MUZEJSKA TEORIJA I PRAKSA

Priredila Dženet Marstin

Preveli sa engleskog Jelena Kosovac, Đorđe Trajković

Šta znači živeti u muzeološkom svetu? Kako razvijati kritičko mišljenje umesto pasivnog divljenja i strahopošotvanja prema svetskoj baštini? Ovaj zbornik nudi odgovore na najznačajnija pitanja muzejske prakse danas.

Muzeji u savremenom digitalnom svetu, haotičnom i prezasićenom svakojakim informacijama, predstavljaju bezvremene oaze u kojima ljudi pronalaze mir i autentičnost. Broj muzeja širom sveta iz godine u godinu ubrzano raste, a broj njihovih posetilaca nikada nije bio veći. Muzeji su postali masovni mediji koji ne samo da predstavljaju kulturni identitet nego ga postavljanjem okvira stvaraju.

Knjigu Nova muzejska teorija i praksa čine opširan uvod i dvanaest eseja kojima je zajedničko to što se zalažu da muzej od mesta koje izaziva divljenje i strahopoštovanje postane mesto u kojem publika kritički preispituje ponuđeni sadržaj i učestvuje u njegovom kreiranju.

Ova knjiga nudi novi pristup proučavanju muzeologije – kombinuje sinoptički pregled preovlađujuće muzeološke terorije sa pragmatičnim krajem poglavlja koji čini niz ineresantnih pitanja.

Flora Edouwaye S. Kaplan, Univerzitet u Njujorku

Godina izdanja : 2013.

Broj strana : 405

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

Težina : 595 g

ISBN : 9788671024389

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje