PRiča o PRiči

10.06.2011.

Francuski institut u Srbiji i Izdavačka kuća Clio pozivaju vas na susret sa
Kristijanom Salmonom
autorom knjige
STORYTELLING ili pričam ti priču
(prevele sa francuskog Iva Brdar i Tijana Krivokapić)
 
sreda, 15. jun 2011. Francuski institut u Srbiji (Knez Mihailova 31, Beograd), 19 sati
 
učestvuju:
Milena Dragićević Šešić, profesor Univerziteta umetnosti
Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio i
Kristijan Salmon, autor
 
 
Povodom autorovog dolaska, od petka 10. do subote 18. juna, knjigu Storytelling možete nabaviti po ceni od 778 dinara (40% popusta).
 
 
Kristijan Salmon je rođen u Marseju 1951. Pisac je i istraživač u Centru za istraživanje za umetnost i jezik (CNRS) u Parizu. Osnovao je Međunarodni parlament pisaca, organizaciju koja se zalaže za kreativnu slobodu pisaca širom sveta, sa centrom u Briselu. Bio je književni kritičar u listu Libération i uređivao je časopis Autodafe. Salmon je autor nekoliko dela, uključujući Manuel de survie Intellectuelle (2003), Devenir minoritaire (2003) i Verbicide (2007). Redovno piše kolumne za Le Monde.
 

... Civilizacija umire u storitelingu, kao da parodira samu sebe. Još jednom priča sve ljudske priče, ali smejući se njihovoj naivnosti i besmislenosti. To je gubljenje vremena. A vreme je novac...
iz pogovora Stanka Cerovića

 
Bilo da želite da uspešno obavite poslovne pregovore, da naterate suprotstavljene strane da potpišu mirovni sporazum, da lansirate novi proizvod, da ubedite zaposlene da prihvate važnu promenu, koja uključuje i njihovo otpuštanje, da smislite „ozbiljnu“ video igru ili da lečite posleratne traume, storiteling je lek za sve. Pedagozi ga koriste kao tehniku u nastavi, a psiholozi kao način za izlečenje trauma. On predstavlja odgovor na krizu smisla u kompaniji i oruđe propagande, mehanizam za virtuelno uranjanje i instrument za profilisanje pojedinaca, tehniku vizualizacije informacije i opasno oružje za dezinformisanje... Kristijan Salmon u storitelingu prepoznaje mašinu koja nalaže ljudima da se poistovete sa idejama i prilagode protokolima, mašinu za proizvodnju priča i formatiranje uma. On upotrebu storitelinga razmatra u sedam poglavlja od kojih svako predstavlja etapu u navigaciji kroz virtuelni svet ovog fenomena, sa svojim mehanizmima za pisanje, sistemima praćenja i kontrole, narativnim sklopovima, formatima i mrežama.