Antonio Skurati posetio Clio

16.09.2011.

Izdavačku kuću Clio je tokom prošle nedelje posetio italijanski književnik Antonio Skurati. Clio će na proleće 2012. godine objaviti Skuratijev roman DEČAK KOJI JE SANJAO KRAJ SVETA (Il bambino che sognava la fine del mondo). 

U romanu Dečak koji je sanjao kraj sveta, Skurati se vraća izvorima svoje poetike, temama nasilja, straha, medija, slabih i trulih karika modernog društva.
Svake noći dečak koji mesečari sanja kraj sveta. Posle trideset godina, u gradu u severnoj Italiji, učenici optužuju odrasle za činjenje nekih užasnih dela. Strašna sumnja, koju podstiču mediji, raste; epidemija straha širi se na celu zemlju. U istom gradu, od razočaranog profesora univerziteta traženo je da za vodeće novine istraži stvarne događaje, i dečakovi snovi se neumoljivo vraćaju.
 
Antonio Skurati rođen je u Napulju, a školovao se u Parizu i u Njujorku. Radi kao profesor teorija i tehnika televizijskog komuniciranja na Bergamskom univerzitetu, kao istraživač na polju retorike na milanskom IULM-u (Slobodni univerzitet jezika i komunikacija), kao koordinator Centra za studije o govoru mržnje u Milanu i kao kolumnista dnevnih novina La Stampa i nedeljnika Internazionale. Iz svoje istraživacke oblasti objavio je Televizije rata (Televisioni di guerra, Ombre Corte, 2003), Rat. Naracije i kulture u zapadnoj tradiciji (Narrazioni e culture nella tradizione occidentale, Donzelli, 2003), Književnost neiskustva. Pisati romane u doba televizije (La letteratura dell’inesperienza. Scrivere romanzi al tempo della televisione, Bompiani, 2006).
Njegov prvi roman Il rumore sordo della battaglia iz 2002. godine dobio je niz nagrada, a roman Il sopravvissuto, pored ostalih nagrada osvojio je i drugu po važnosti nacionalnu nagradu Campelo (Premio Ciampello) za 2005. godinu.