Prikaz knjige "Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije"

25.11.2013.

Politike državljanstva razvijene u post-SFRJ zemljama 1990-ih još uvijek uzrokuju probleme u smislu da je potrebno i dalje raditi na postizanju ne samo pravnog već i realnog osjećaja ravnopravnosti bez obzira na etničku pripadnost državi te osjećaja svih građana da jednako „pripadaju“ određenoj državi, kao i ona njima, s jednakim pravima na nju i u njoj bez obzira na etnicitet.

Zbornik znanstvenih tekstova Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije, objavljen na srpskom jeziku u Beogradu 2012. godine, prijevod je engleskog izvornika pod naslovom Citizenship in the New States of South Eastern Europe, objavljenog u okviru posebnog izdanja časopisa Citizenship Studies (Vol. 16, Issue 3-4, 2012).

Zbornik se, uz uvod beogradskom izdanju, sastoji od devet znanstvenih tekstova koji su rezultat istraživanja na projektu CITSEE (The Europeization of Citizenship in the Successor States of the Former Yugoslavia) na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Edinburghu, uz potporu European Research Councila.

Gledan u cijelosti, zbornik donosi iznimno vrijedne rasprave oko pojma„državljanstva“ i njegovog shvaćanja i primjene (tzv. „režima državljanstava“)

Ostatak članka možete pročitati u prilogu.

Izvor: http://www.idi.hr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=13&Itemid=17&lang=hr