У ВЕЋИМ ДРЖАВАМА СТРОЖА КОНТРОЛА ИНФОРМАЦИЈА

16.04.2015.

БАЊАЛУКА– Стручна трибина под називом "Међународно комуницирање у информационом друштву" и промоција истоимене књиге одржани су јуче на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Књигу, коју је издало предузеће "Клио" из Београда, приредили су професори Факултета политичких наука у Београду Мирољуб Радојковић и Бранимир Стојковић, те асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш.

– Међународно комуницирање под утицајем глобализацијских процеса и савремених информационо-комуникационих технологија доживело је трансформацију у нови облик, односно у глобално комуницирање. У књизи доносимо генезу овог феномена од настанка до данашњег времена – рекао је Радојковић.
Према Стојковићевим ријечима раније су државе имале апсолутну комуникациону сувереност, што данас није случај.

– Њихова некадашња ексклузива бива доведена у питање на више начина. Главни изазов јесте интернет који омо- гућава да информација дође до аудиторијума, која му раније није била доступна. Књига показује у којој мери државе успевају да се изборе с тим. Што је већа и јача држава, она покушава и у неким случајевима успева да контролише прилив информација, што ради Кина или контролише садржај што раде САД – појаснио је Стојковић и додао да мање државе, као што јеслучајса нашим регионом, ту не могу баш много да ураде, а о комуникацијском суверенитету не може ни да се говори.

Директор "Клиа" Зоран Хамовић рекао је да је књига изашла у едицији "Мултимедија" која је јединствена на нашим просторима, а коју користе многи универзитети и факултети који се баве изучавањем медија.


Аутор: М. П.
Датум: 31.03. 2015.
Извор: Глас српске