Skriveni svetovi: Dimitris Sotakis

14.08.2014.

Pisci o kojima se priča

Ovih dana se opet priča o Grčkoj. Analitičari kažu da će ove sezone zabeležiti posle mnogo godina rekordnu posetu turista, što donosi odličnu zaradu. Sada se najviše priča o tome gde u ovoj zemlji uživati u suncu i moru. Međutim, ono o čemu se malo priča jeste grčka književnost. O sadašnjem književnom trenutku u grčkoj nažalost malo znamo, autori iz helenske kulture se retko prevode.

Zato je vest da će izdavačka kuća Clio u svojoj ediciji Gral objaviti roman mladog grčkog pisca Dimitrisa Sotakisa Bez daha važna.

Sotakis, koji je ovih dana gostovao u Beogradu, kaže za Danas da je ova knjiga pre svega posvećena „suočavanju pojedinca sa životom u savremenom svetu i načinom na koji se sa njim hvata u koštac. Postavlja se pitanje šta hoćemo ili nećemo, šta sve moramo da žrtvujemo kako bismo došli do nečeg boljeg. Treba živeti život, a ne odlagati ono što se u njemu dešava. Mi stalno nešto odlažemo i nečega se odričemo.“

Sotakisova knjiga govori o mladom čoveku koji biva primoran da prihvati čudno radno mesto, ne bi li izašao iz bezizlazne finansijske situacije u kojoj se nalazi. Firma kojoj se javlja na osnovu malih oglasa mu obećava blagostanje i brzo bogaćenje, što mu omogućava da počne da sanja o životu kakav nikada nije imao. Saradnja počinje pod odličnim uslovima i glavni junak posmatra kako mu se novac na bankovnom računu umnožava velikom brzinom.

Pitali smo Dimitrisa Sotakisa o čemu pišu njegove kolege: „Teško je uopštavati, jer mnogo je različitih autora. Ali postoje zajedničke teme koje ih zanimaju. Među autorima moje generacije često se piše o usamljenosti.

Čini mi se da živimo autistično. Izgubili smo naviku međusobnog komuniciranja. Pogotovo nakon uvođenja društvenih mreža. Neke moje kolege sede pred ekranom osam sati, a to je katastrofa.“

Dimitris Sotakis je rođen u Atini 1973. i do sada je objavio osam romana među kojima su i najnoviji „Uskrsnuće Majkl Džeksona“ (Kedros, 2014) i „Smrt ljudi“ (Kedros, 2012), jednu zbirku pripovetki, dok su razne njegove pripovetke objavljene u okviru brojnih kolektivnih izdanja savremene grčke proze. Knjige „Zelena vrata“ (2002), „Parafonija“ (2005) i „Čovek kukuruz“ (2007) su bile kandidovane za značajne grčke književne nagrade, a roman „Bez daha“ (2009) je dobio nagradu The Athens Prize for Literature. Pored pisanja bavi se prevođenjem i muzikom.

V. Matković

Danas
5.avgust 2014.