Dani knjige: Razgovor o optimisti i pesimisti u

28.06.2015.

Na ovoj književnoj večeri pisac David Albahari, književni prevodilac Srpko Leštarić i glavni urednik izdavačke kuće "Clio" Zoran Hamović otkrivaju roman palestinskog autora Emila Habibija "Optimista-Čudnovati nestanak Srećka Nesrećkovića".  

"Opsimista" je najpoznatije delo Habibija, objavljivan najpre u nastavcima u listu "Itihad", organu KP Izraela, od 1972. do 1974.

Odmah potom štampan je u Haifi i Bejrutu kao knjiga, koja je u tren oka rasprodata diljem arapskih zemalja. Za tri godine štampana su i doštampavana tri izdanja, svako u brojnijem tiražu od prethodnog.

Tada se jasno pokazalo da ta neodoljiva mešavina crnog humora, burleske, parodičnih začikavanja i gorkoironičnih aluzija na tragična zbivanja odskače od suvoparne, "ultrarealističke" arapske proze svoga vremena.

Iako su glavna zbivanja u romanu smeštena unutar granica Izraela iz 1948. i slikaju prvenstveno težak život palestinskog življa koji je ostao u zavičaju po ustanovljavanju izraelske države, "Opsimista"je pozdravljen kao inteligentno i zabavno štivo.

Sam Habibi, u intervjuu Radvi Ašur 1978, kaže da mu je cilj bio da oslobodi izrabljivane od teškog osećaja da je izrabljivač neizmerno moćan i da je zato odabrao antijunaka, čiji postupci često izazivaju na smeh i koji objedinjuje sve mane protiv kojih je sam pokušavao da se bori.

Emil Šukri Habibi (1922–1996) rođen je u Palestini za britanskog mandata, u hrišćanskoj porodici. Tokom 1946. uređivao je nedeljnik El Mahmaz (Mamuza), a potom, od 1972, čitavih sedamnaest godina bio je glavni urednik komunističkog dnevnika Itihad (arap. ittiḥād – Ujedinjenje).

Kao jedan od osnivača i poslanik Komunističke partije Izraela bio je u čak pet mandata član Kneseta. Nije napisao mnogo dela, ali je za svoj književni rad dobio najviša priznanja.

Njegov "Opsimista" nalazi se na listi od sto najboljih arapskih romana koju je pre petnaestak godina u jednoj anketi sačinilo preko sto vodećih književnih kritičara iz svih arapskih zemalja i Izraela.

Manifestacija “Dani knjige”, zamišljena kao obnavljanje sećanja na 1927. godinu kada je književnik Velimir Živojinović Masuka podstakao organizovanje sajma knjiga u Beogradu, biće održana do 1. jula.

Blic, 28. 6. 2015.

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/571265/Dani-knjige-Razgovor-o-optimisti-i-pesimisti-u-Cvijeti