BERLINSKI DVOJAC JE KRENUO !

01.06.2017.

BERLINSKI DVOJAC JE KRENUO!

ČETIRI TOČKA I JEDNA KNJIGA

Dvoje Berlinaca, majka i sin - Ava (46) i Isidor (10) - će na ČETIRI TOČKA, tj biciklima, preći 1100 km kako bi prikupili neophodna sredstva za objavljivanje i plemenito dejstvo JEDNE KNJIGE “Pod istim krovom” autora Amira Baitara (sirijskog studenta matematike i informatike) i Heninga Zusebaha (novinara “Die Zeit”-a) u izdanju izdavačke kuće Clio.

U cilju ostvarivanja projekta i usmeravanja pažnje javnosti porodicni duo 19.7.2017. godine krenuo je iz Pasaua i niz Dunav, voziti kroz Nemačku, Austriju, preko Linca i Beča i dalje kroz Mađarsku, preko Budimpešte, pedalati do Novog Sada.

Svi zainteresovani mogu svakodnevno da prate celu akciju - dobiju. informacije o pređenoj distanci, utiscima i susretima, ili pogledaju fotografije i video zapise - na Facebook stranici “Četiri točka i jedna knjiga”: www.facebook.com/Four-wheels-for-a-book-1926352174300111

Stranica je pristupačna svima, uključujući i one koji ne poseduju FB račun.

Ideju na divan način već uveliko podržavaju i pojedinci i organizacije:

- Oba autora su velikodušno odustali od honorara za njihova autorska prava!
- Izdavačka kuća Rowolt nam je odobrila prevodilačka prava bez naknade!
- Prijateljica Tijana Spasić, prvi čitalac rukopisa, dala je dragocene sugestije i predloge
- Mesečni časopis “Lice ulice” promovisaće objavljivanje knjige kao i akciju prikupljanja novca u toku sledeća tri meseca!
- Izdavačka kuća Clio zainteresovanim javnim bibliotekama pokloniće primerke knjiga i organizovaće razgovore o knjizi, i tribinu na sajmu kniga u Beogradu
- Zahvaljujući nesebičnom angažmanu više od trideset divnih osoba iz celog sveta već je i pre početka samog biciklističkog putovanja prikupljeno 55% od potrebne sume!
- Nekoliko blogera najavili su da će pratiti ovu biciklističku turu i obaveštavati o toku akcije grupnog finansiranja (na nemačkom i engleskom)!

Šta je tako posebno u vezi sa ovom knjigom?

Kao i sve dobre i korisne knjige tako i “Pod istim krovom” pokazuje da podela na “mi” i “oni” ne postoji, već je reč o TEBI i MENI! Vo je istinita, proživjena, izvanredna priča prepuna međusobnih nesporazuma, šaljivih i neočekivanih obrta- Knjiga predstavlja svojevrstan lični dnevnik u kome je zabeležen šestomesečni integracioni eksperiment pod istim krovom. Autori naizmenično pišu, svaki iz svoje perspektive, o stavovima i iskustvima u vezi sa migrantskom krizom, počev od drugacijih običaja, shvatanja porodice, muško-ženskih odnosa, do međusobnih predrasuda, odnosa zapadnog sveta i islama itd.

Želja pokretača inicijative je da inspiriše ljude da se angažuju te eventualno tim putem upoznaju i svoje buduće komšije. Možda tako nastane i neki novi integracioni eksperiment „po srpskom receptu“J

Inicijatori se nadaju da ćete i vi, kada pročitate više o samom projektu, biti oduševljeni idejom i podržati je bilo tako što ćete je podeliti sa vašim prijateljima, zainteresovanim organizacijama koje se bave ovom temom ili sami uplatiti donaciju na našoj „crowdfunding“ stranici: www.leetchi.com/c/projekt-von-ava-mirkovic-isidor-kobilarov, tu možete naći i detaljinije informacije o samoj inicijativi i pogledati kratak video.

Isidor i Ava se od sveg srca zahvaljuju na pažnji i podršci!!!

Itinerer:

Prva ETAPA (323km) od Pasaua do Beča Isidor i Ava voze severnom obalom Dunava, preko Linza i Emersdorfa.
Druga ETAPA br II (311km) od Beča do Budimpešte planiraju Isidor i Ava da voze preko Bratislave, Komarnog i Esztergoma.
Treća ETAPA br III (468km) od Budimpešte do Novog Sada ’Berlinski dvojac’ voziće preko Baje, Bezdana, Sombora, Apatina i Bačke Palanke.

Izbeglice više nisu medijska tema. Kamere su isključene, mikrfoni ukonjeni, policija obilazi i čuva žičane preprepreke evropskog cinizma, a njihov i naš (?) novi život tek počinje!