IZLOŽBA SRPSKA AFRIKIJADA 1916 - 1919.

31.05.2017.

Министарство одбране републике Србије
Управа за односе са јавношћу, Медија центар „Одбрана“
и издавачка кућа Клио

Позивају вас на свечано отварање изложбе

СРПСКА АФРИКИЈАДА
1916–1919.

говоре
Петар Бошковић, капетан бојног брода, начелник Управе за односе са јавношћу
Министарства одбране Републике Србије
Зоран Хамовић, главни уредник Издавачке куће Клио
Милош Ковић, историчар, председник Управног одбора Историјског музеја Србије

понедељак, 5. јун 2017, 19 сати
Мала галерија Дома војске Србије (Браће Југовића 19, Београд)


*
За додатне информације можете се обратити на телефоне
(011) 3035 696 i 2624 344 или е-пошту forum@clio.rs  

 

После повлачења кроз Албанију, почетком 1916. године, један део српских војника и цивила пребачен је у Северну Африку. Стари војници, млади регрути, инвалиди, жене, деца и ђаци боравили су у болницама, војним логорима, колонијама и домовима у Бизерти, Феривилу, Тунису, Алжиру, Уџди. Њихов тачан број није могуће утврдити, али процењује се да је више од 61.000 Срба прошло кроз Тунис, Алжир и Мароко током Првог светског рата. Српска африкијада: 1916–1919. је прича о њиховом боравку на обалама Северне Африке.

Изложба Српска африкијада: 1916–1919.замишљена је као културна манифестација у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, али и као прилика да се шира публика упозна са животом српске војске и цивила у Северној Африци. Њихов сусрет са Африком није приказан само кроз голе чињенице, оскудне податке или добро познати наратив о егзилу и страдању него и кроз сведочења савременика – познатих и мање познатих ликова африкијаде. У настојању да се посетиоцима изложбе пружи прилика да судбинама људи који су боравили у Северној Африци приступе с оном пажњом коју би посветили јунацима најузбудљивијих прича, посебан простор је дат њиховим приватним записима (дневницима, писмима, дописницама), личним и породичним успоменама, фотографијама и сећањима.

У реализацији изложбе помогли су – експонатима, материјалима и техничком подршком – Историјски музеј Србије, Музеј позоришне уметности Србије и Народна библиотека Србије, а концепт изложбе осмислили су Зоран Симјановић, Дуња Душанић, Маријана Дујовић и Данило Шаренац.

Изложба ће бити отворена до 17. јуна 2017. године, а поред стручних вођења током изложбе биће одржано и представљање репринт издања Српска Африкијада 1916-1919, као и књига Смиље и сумпор Дуње Душанић и Данила Шаренца и Пут у Сарајево Џона Рола.