ODLAŽE SE UMETNOST U BUNKERU

19.04.2017.

Ranije najavljena izložba Umetnost u bunkeru, čije je otvranje bilo zakazano za danas u 13 sati, odlaže se zbog loših vremenskih uslova.
Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 24. aprila u 13 sati u vojnom bunkeru na Kalemegdanu.

 

Izložba UMETNOST U BUNKERU inspirisana je knjigom Radine Vučetić Monopol na istinu i bavi se cenzurom u Srbiji i Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Ambijent Bunkera i specifična arhitektura prostora omogućili su "oživljavanje" i problematizovanje pojedinih tema: bunkerisanje filmova, zabrane studentskih časopisa, pozorišnih predstava, književnih i slikarskih dela. Na 36 panoa prikazani su različiti prizori života SFRJ: kontrasti koji su postojali u zemlji - Tito i holivudske zvezde nasuprot bunkerisanju filmova; avangarda u pozorištu i na BITEF-u, nasuprot skidanju predstava Kad su cvetale tikve, Kape dole i Druga vrata levo; avangardno slikarstvo, nasuprot zabranjenim slikama Miće Popovića...
Autori izložbe su Mirjana Slavković, kustos u Muzeju istorije Jugoslavije i Marija Miletić.  
Materijal za izložbu ustupili su Matica srpska, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej Savremene umetnosti, Muzej Jugoslovenske kinoteke.