LEV MANOVIČ U BEOGRADU I NOVOM SADU

22.05.2015.

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo gostovanje svetski priznatog stručnjaka za umetnost i nove medije Leva Manoviča čiju knjigu JEZIK NOVIH MEDIJA uskoro objavljuje naša kuća.
 
Tokom svoje posete Lev Manovič će održati dva predavanja:
25. maj u 13h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37, Novi Sad)
KAKO GLEDATI 10 MILIONA SLIKA:
Vizuelizacija velikih podataka kao umetnički i istraživački alat

26. maj u 19h, Kulturni centar Beograda (Bioskopska dvorana, Kolarčeva 6, Beograd)
VIZUELIZACIJA INSTAGRAMA: Selfiji, gradovi, protesti
 
Knjiga JEZIK NOVIH MEDIJA biće objavljena krajem jula meseca u ediciji Multimedija. Pretplata je otvorena do 15. juna po ceni od 990 RSD. Više podataka o knjizi i autoru pogledajte u produžetku teksta.
 
Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefone 011 3288 471 i 3035 696 ili e-poštu forum@clio.rs
 
______________________________________________________________________

Lev Manovič, profesor je u Fakultetskom centru Univerziteta grada Njujorka, (The Graduate Center, City University of New York). Predavao je niz godina na Odeljenju za vizuelne umetnosti Univerziteta u San Dijegu (UCSD) gde je od 1996-2012. vodio nastavu iz digitalne umetnosti, nove teorije medija i digitalnih humanističkih nauka. Njegova knjiga The Language of New Media (2001) koja uskoro izlazi u prevodu Aleksandra Luja Todorovića na srpski jezik, smatra se najiscrpnijom istorijom medija posle MakLuanove.
Rođen je u Moskvi gde je studirao slikarstvo, arhitekturu i računarsko programiranje. Jedan od vodećih teoretičara novih medija. Od 1981. živi u Njujorku gde je magistrirao na studijama eksperimentalne psihologije. Osnivač je i direktor centra za softverske studije (Software Studies Initiative).
 
JEZIK NOVIH MEDIJA
preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović
broširani povez, latinica, F 24 x 16, strana 500
u pretplati do 15. juna
knjižarska cena 1.980 RSD, cena u pretplati 990RSD
 
Kao prva detaljna i sveobuhvatna analiza vizuelne estetike novih medija, ova knjiga postavlja nove medije unutar istorije vizuelne kulture, ukazujući na veze i različitosti između novih i starih medija. Nalazeći poreklo estetike novih medija u slikarstvu, fotografiji, filmu i televiziji, Manovič razmatra pitanja digitalnog stvaranja slika, interfejsa čoveka i računara, hipermedija, računarskih igrica, komponovanja, animacije, teleprisustva i virtuelnih svetova. Pri tom, on se eklektički i vispreno poziva na teoriju filma, teoriju književnosti i društvenu teoriju. Podjednako je značajno to što se on poziva na sopstveno radno iskustvo sa tehnologijama novih medija i računarskom naukom da bi iskazao osnovne principe koji čine razliku između novih i starih medija. U toj analizi on daje detaljna objašnjenja određenih pojava u umetnosti i popularnoj kulturi. Jedinstvena po svojoj dubini i obuhvatu, ova knjiga nije zanimljiva samo za univerzitetske radnike, već i za umetnike i dizajnere koji žele bolje da razumeju istoriju i teoriju onoga čime se bave.