RESTRUKTURIRANJE KAO NAČIN ŽIVOTA

02.06.2015.

Konferencija za novinare povodom objavljivanja knjige „Kako restrukturirati kompaniju“ autora Marka Mitrovića, održana je juče u našoj kući.

U razgovoru na temu restrukturiranja i uloge restrukturiranja u izgradnji konkurentnosti učestvovali su autor, Marko Mitrović, ekonomski analitičar Mijat Lakićević i glavni urednik i direktor naše kuće, Zoran Hamović.

U uvodnom izlaganju, Zoran Hamović je naglasio važnost ove teme: „ Restrukturiranje preduzeća je sintagma koja se najčešće čuje u medijima, a da je sama strukovna oblast „neuhranjena“ – u smislu da nedostaju znanja“, dodavši da je knjiga „namenjena stručnjacima u oblasti ekonomije, kao i onima koji se bave praksom, a veoma je podsticajno sredstvo kome se uvek mogu vratiti ponovo“.

Mijat Lakićević naglasio je da knjiga stiže u pravom trenutku „jer je ova tema danas visoko kotirana u ekonomskim sferama“. Svoje shvatanje procesa restrukturiranja ukratko je opisao kao „prilagođavanje kompanije promenama na tržištu“.

Autor, Marko Mitrović istakao je da je dobro restrukturiranje jedini put do konkurentnosti. „Samo konkurentne kompanije mogu da predvode privredu i pune budžet – a restrukturiranje je osnovni mehanizam konkurentnosti“ rekao je Mitrović. Na pitanje kome je knjiga namenjena odgovorio je da je knjiga praktičan priručnik u kome je opisan proces i  upravljački alati, a može biti korisno sredstvo menadžerima ali i preduzetnicima, bankarima, investitorima, kao i svima koji žele da unaprede svoje poslovanje.

„Knjiga je kao praktikum – čak i bolji od udžbenika; vodi vas iz faze u fazu kros proces, sa svim detaljima. Ne mogu da kažem da ovih i ovakvih znanja nije bilo, ali ona nisu bila ovako organizovana i ovako sistematizovana“ dodao je Lakićević.