ŽAN-PJER ESKENAZI U BEOGRADU

22.02.2017.

Žan-Pjer Eskenazi, autor knjige Televizijske serije - budućnost filma? i profesor na univerzitetu Nova Sorbona, stiže danas 22. februara u Beograd. Francuski institut u Srbiji, Jugoslovenska kinoteka i Izdavačka kuća Clio pozivaju vas na razgovor TV SERIJE I BUDUĆNOST FILMA koji će biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci (sala na drugom spratu) u četvrtak, 23. februara sa početkom od 19 časova. Razgovor će moderirati dr Nevena Daković, profesorka Teorije filma sa Fakulteta dramskih umetnosti, a diskusijju o ovoj aktuelnoj temi vodiće Goran Marković, reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, i Žan-Pjer Eskenazi. 

Žan-Pjer Eskenazi će u Beogradu boraviti do petka, 24. febrara, a pored razgovora o svojoj knjizi, intervjua sa mnogobrojnim novinarima, imaće i susret sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti.

Koliko medijski, toliko i društveni fenomen, televizijske serije su u poslednjih desetak godina donele velike promene na našim ekranima. Iako drugorazrednog značaja, one sve češće postaju najprivlačniji deo televizijskog programa. Televizijske serije, koje oduševlјeno prati publika svih klasa i uzrasta, postale su važan deo našeg kulturnog identiteta. Knjigа Televizijske serije – budućnost filma? teži da objasni ovaj izuzetan kulturni i umetnički fenomen ukazujući na njegovo ekonomsko i kulturno poreklo. Otkriva promene koje su izazvale u sistemu produkcije kao i u samom načinu pisanja. Kroz brojne primere, od Zvezdanih staza do Dva metra pod zemlјom, od Nemoguće misije do Seks i grada, analizirane su i tumačene nove narativne forme i nova estetika kroz koje se prikazuju složeni svetovi i otkrivaju likovi koji su direktno povezani sa našim vremenom.

Pročitajte intervju sa autorom u Politici