KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM POSETE JUDIT KACIR

21.11.2016.

„Ova knjiga je moj životni projekat i najvažnije delo, osećala sam se ispunjeno kad sam je završila. Dvadeset godina sam pokušavala da je napišem – to je priča o mojoj prabaki, ali i o mojoj baki i majci, pa i o meni.“ Ovim rečima je Judit Kacir, izraelska cenjena i nagrađivana autorka, predstavila svoj roman Cila srpskim novinarima. Ona je dodala da je to, pored lične priče, takođe i priča o izgradnji Izraela i njegovoj istoriji, o međuljudskim odnosima Jevreja i Arapa na tim prostorima - malo je poznata činjenica da su u periodu oko Prvog svetskog rata Jevreji i Arapi u Gazi živeli u veoma dobrim odnosima, istakla je. Takođe, kroz svoju glavnu junakinju, roman nosi i snažnu feminističku poruku.  

Prisutne je najpre pozdravio glavni urednik IP Clio Zoran Hamović, predstavivši roman kao delo čija se dinamika odvija u trouglu koji čine jedna žena i dvojica muškaraca sa kojima je živela. Premda nam se glavna junakinja prikazuje kao snažna i dominantna, iz njenih memoara saznajemo da se često preispitivala, što dosta govori o njenoj krhkosti. Pa ipak, uspela je da odgaju generacije duhovno bogatih ljudi. On je takođe ukazao na paralelu između porodice Margolin i Izrale kao države – egzistencijalni strah je prisutan u svakom stanovniku, ali sa druge strane, kohezija same porodice simboliše koheziju celog naroda.

Dženi Sedof, zamenica Ambasadorke Izraela u Srbiji, napomenula je kako je ovaj roman reprezentativan za izraelsku književnost, zato što je, kroz priču o porodici Margolin, on ujedno i saga o mnogim porodicama u Izraelu. Ona je takođe izrazila nadu da će Ambasada Izraela i IP Clio imati još prilika za saradnju povodom objavljivanja narednih dela izraelske književnosti na srpskom jeziku.

Dušica Stojanović Čvorić govorila je o svom prevodilačkom iskustvu, istakavši da je prevod ovog romana za nju predstavljao pravi izazov i da će za nju najveća nagrada biti dobar prijem kod čitalaca u Srbiji.

Roman Cila će večeras biti predstavljen pred novosadskom publikom u Jevrejskoj opštini Novi Sad, a sutradan uveče u 19 časova i u Beogradu, u Ustanovi kulture Parobrod.