OD OPTIMIZMA DO NAGRADE

31.10.2016.

Kada smo na Sajam knjiga došli pod sloganom Optimizam krepi organizam, ni slutili nismo da će razloga za optimizam biti ovoliko.

Avanturu smo počeli predstavljanjem knjige SRBI 1903-1914: Istorija ideja, prošlogodišnjim naslovom koji već ima svoje čitaoce, ali je zaslužio da za njega sazna i šira sajamska publika. Od Miloša Kovića, priređivača, čuli smo zašto je ovo pre svega polemičko delo, kako se u njemu odražava dijalog generacija i na koji način se percepcija jedne epohe promenila tokom proteklog stoleća. Slobodan Vladušić govorio je o tome kako antidogmatska svest, osećanje lične odgovornosti, te doslednost stavova i ponašanja spaja velikane ovog perioda. Marinko Vučinić je knjigu video kao dokaz da demokratija ima tradiciju u srpskoj političkojmisli i praksi, a Slobodan Naumović predstavio je delatnost Jovana Cvijića kao primer nauke koja služi zajednici.

Usledio je veliki praznik – Sašindan, dan kada smo proslavili predsednikovanje Saše Stojanovića likovnošću ovogodišnje produkcije edicije Gral. Slikar i konceptualni umetnik, Saša nam je ove godine pozajmio motive sa svojih slika i doprineo da edicija Gral dobije novi vizuelni identitet, a opet ostane prepoznatljivo provokativna. Kao predsednik imao je i dužnost da na svoj praznik srećnom posetiocu  našeg štanda dodeli Gral kesu optimizma.

Zatim nam je u goste stigla dugo očekivana gošća – Marketa Hejkalova, češka autorka čiji smo roman Rujni zraci severnog sunca objavili neposredno pred Sajam. Samo dva dana sa Marketom, a toliko sadržaja – poseta Filološkoj gimnaziji, razgovori sa novinarima, predstavljanje knjige pred beogradskom i novosadskom publikom, druženje sa studentima češkog jezika na Filološkom fakultetu, prijem u Ambasadi Republike Češke... Tokom putešestvija, uz društvo Vide Ognjenović i Vuleta Žurića, razgovor ne prestaje: uporedili smo političku i izdavačku scenu u Srbiji i Češkoj, diskutovali o komunističkoj prošlosti, o tome kako je biti gost, a kako organizator jednog sajma knjiga, analizirali probleme kojima se bave PEN centri širom sveta.

Taman smo se spremali da na miru ispratimo gošću, kad je stigla vest – IP Clio je dobitnik Nagrade 61. međunarodnog beogradskog sajma knjiga. To jest, pola nagrade, da budemo precizni, jer smo je podelili saLagunom, ali iznenađenje i radost smo osetili kao da je cela.

Šta nam ostaje posle ovakvog priznnja nego da ga opravdamo – zato smo već narednog dana omogućili čitaocima da za malo novca dođu do diploma, mastera i doktorata na teme koje su sami birali i tako prekrate sebi muke sa naukom. Iznenadili smo se kad smo videi koliko je onih kojima su ipak draže knjige.

Za kraj smo ostavili slikanje sa direktorom, jer sa njim možete samo da se slikate, a da rastanak ne bude tužan, jer ćemo se opet sresti, pozvali smo prijatelje na koktel i zakusku.

 

Do sledećeg sajma – nastavljamo druženje.

 

Vaš Clio