CLIO NA ANTIKAFESTU U ZAJEČARU

25.08.2016.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će Izdavačko preduzeće Clio i ove godine učestvovati na Antikafestu, koji se održava 27. avgusta u Feliks Romulijani u Zaječaru. U okviru ove manifestacije, sa početkom u 19.30 časova, biće predstavljena knjiga

 

DAILY LIFE IN MEDIEVAL SERBIA

autora

Marka Popovića

Smilje Marjanović-Dušanić i

Danice Popović

 

O knjizi će govoriti jedan od autora, dr Marko Popović.

*   *   *

Ideja da se bogato antičko nasleđe u Srbiji učini vidljivim bio je motiv osnivanja Antikafesta. Reč je o zanimljivoj manifestaciji koju će činićiti niz kulturnih događaja inspirisanih kulturnim nasleđem na prostoru Srbije i, kroz povezivanje sa savremenom produkcijom, ukazati na potencijal tog nasleđa.

Peto izdanje Antikafesta pod nazivom “Smeh od Segovije do Romulijane”, povodom 400 godina smrti Migela Servantesa, posvećeno je smehu – trajnom nasleđu koje je veliki pisac ostavio svetskoj kulturi. Smeh, kao magijsko sredstvo da se pobedi smrt, postao je sredstvo za održavanje estetske komunikacije među različitim kulturama i civilizacijama naroda u Evropi. Zbog toga, ovogodišnji, peti Antikafest, posvećujemo fenomenu smeha kao delu svakodnevnog života, a posebno kao delu društvenih običaja prema Konvenciji o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, UNESKO 2003.

Pored predstavljanja knjige Daily life in Medieval Serbia (Privatni život u srednjovekovnoj Srbiji) , iz programa izdvajamo i premijerni događaj ovogodišnjeg Antikafesta, komediju ”Plej Servantes” (“Međuigra u međuigri”) koju je na osnovu Servantesovih međuigara režirao Nebojša Bradić. Na Feliks Romulijani biće otvorena i izložba đačkih radova na temu „Don Kihot i smeh“ i predstavljena knjiga Demoni i rituali prof. dr Danijela Sinanija o kojoj će govoriti dr Miloš Milenković. Na kraju će biti  održana projekcija filma „Legenda o lapotu“ reditelja Gorana Paskaljevića.

Produkciju Antikafesta realizuju: Narodni muzej Zaječaru saradnji sa Udruženjem Dunavfest i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U okviru Antikafesta biće održana i manifestacija Kazankult, u Kladovu, 28. i 29. avgusta.

Programe manifestacija Antikafest i Kazankult možete pronaći u dnu stranice.

 

Dobrodošli