Predstavljena knjiga Gorana Markovića MALE TAJNE

09.09.2008.

Knjiga MALE TAJNE Gorana Markovića predstavljena je 9. septembra na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Tajne su otkrivali Goran Marković, Nebojša Bradić, Zoran Hamović, glumci: Marko Živić i Milan Čučilović i nestvarna izložba u foajeu pozorišta.

Marković je na promociji upriličenoj na Velikoj sceni BDP-a rekao da je tematski okvir njegove knjige "priča o rađanju, usponu, vrhuncu i padu jedne pozorišne trupe" koja je pre šest decenija učestvovala u stvaranju "Teatra na Krstu".
Među članovima trupe bili su i Goranovi roditelji, doajeni srpskog glumišta Rade i Olivera Marković, od kojih je reditelj godinama slušao priče o rađanju duha Beogradskog dramskog pozorišta.
Autor je izjavio da bi dobar naslov za njegovu knjigu bio onaj koji je za svoj film već upotrebio slavni Orson Vels - Istine i laži. "Materijal sam skupljao decenijama i kada sam poređao tu gomilu činjenica shvatio sam da adekvatan žanr nije drama već neka vrsta hronike. Kako nisam istoričar nego reditelj, bila mi je potrebena priča, pa sam sebi uzeo slobodu da ponešto izmislim i domaštam. Uostalom, u umetnosti je odnos istine i laži relativan", rekao je Marković. On je ispričao da je nekim likovima, da bi ih zaštitio, promenio ime, dok je ličnostima manje bitnim za priču zadržao pravi identitet kako bi sve ostalo u autentičnom miljeu.

Ministar kulture, reditelj Nebojša Bradić, koji je na večerašnjoj promociji govorio kao Markovićev prijatelj i kolega, ali i kao dugogodišnji upravnik BDP-a, rekao je da je prvobitna zamisao bila da Marković napiše komad o istoriji "Teatra na Krstu" kojim je prošle godine trebalo da bude obeležen jubilej - šest decenija tog teatra.
"Umesto komada nastala je knjiga koja govori o istoriji Beogradskog dramskog pozorišta i o njegovom duhu", rekao je Bradić i dodao da je to knjiga koja, kao i Markovićeve drame i filmovi, s puno ljubavi govori o glumcima i o teatru.
Ministar je istakao poduhvat izdavačke kuće "Klio", koja je objavila ovu knjigu "prepoznavši vrednost i značaj sećanja na generacije glumaca koji su obeležili jednu epohu". On je dodao da su "Male tajne" istovremeno svedočanstvo o našoj široj društvenoj stvarnosti, čiji je bitan deo sredinom prošlog veka bila pozorišna umetnost.

Publika je bila u prilici da na promociji čuje nekoliko odlomaka iz "Malih tajni" koje su čitali Marko Živić i Milan Čučilović, a potom i da vidi insert iz Markovićevog novog filma "Turneja" koji je pre nekoliko dana nagrađen na filmskom festivalu u Montrealu.


(Ne)stvarna izložba u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta 
Autor postavke: Svetlana Volic
Vreme trajanja izložbe: od 9. septembra do 30. septembra 2008. godine

Izložba nam prikazuje lične predmete pozorišnog mecene Petra Radovanovića, protagoniste knjige Male tajne, pričajući nam priču o njegovom životu, ali i dočaravajući nam turbulentno vreme u kojem se rađala beogradska pozorišna scena. Kako se i u samoj knjizi prepliću realnost i faktografija s jedne strane i mašta sa druge strane, tako se i na izložbi sustiču (ne)stvarni predmeti o (ne)stvarnim ličnostima i događajima.
Čitav spoj različitih umetničkih formi, a to su roman, hronika, predstava, film, izložba... ponavlja ideju igre susreta stvarnosti i izmišljenog u umu umetnika, posmatrača i čitalaca. Prenesena na nivo događaja opisanih u knjizi, takva sinergija umetničkih formi nam nudi pitanje da li mi stvaramo istoriju ili istorija stvara nas?