FLER JEGI I ŽIL PELREN NA SAJMU KNJIGA

22.10.2007.

Gosti Izdavačke kuće CLIO i 52. sajma knjiga u Beogradu, održanog od 22. do 28.10.2007. bili su književnici Fler Jegi (Italija) i Žil Pelren (Kanada).

U ime zemlje počasnog gosta – Italije, počasnu reč na otvaranju 52. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga održala je italijanska književnica Fler Jegi, čiju knjigu Proleterka je objavio CLIO u ediciji Gral.
Ona je rekla da je veoma srećna i počašćena boravkom u zemlji koja joj je uvijek bila draga i koju je do sada poznavala samo iz knjiga kao što su one velikih pisaca, Iva Andrića, Miloša Crnjanskog i Danila Kiša. "Znam da ovdje mnogi mladi studiraju italijanski jezik i književnost i posebno sam srećna što je jednu od mojih knjiga, Proleterka, Aleksandar Stefanović preveo na vaš jezik, a objavila izdavačka kuća 'Klio'", rekla je Jegi. "To je knjiga koja između ostalog govori i o vašoj zemlji. Znam da je vaša zemlja u teškoćama, ali znam isto tako da su mnogi od vas mladih, čitaoci s ogromnom voljom da opšte sa svijetom", konstatovala je Jegi i izrazila nadu da joj kada uskoro bude opet došla u našu zemlju pasoš više neće biti potreban.

Fler Jegi rođena je u Cirihu, a od 1968. godine živi u Milanu, gde je objavila i svoju prvu knjigu "Prst u ustima". Dobitnica je prestižnih evropskih nagrada "Bokačo" i "Baguta", i autorka je knjiga "Anđeo čuvar", "Vodeni kipovi", "Blažene godine pod kaznom" i "Strah od neba". Zanimljivo je da je njen roman "Proleterka" dobio naziv po jugoslovenskom brodu, kojim glavni junaci odlaze na krstarenje po grčkim ostrvima. Knjige Fler Jegi prevedene su na osamnaest jezika, a kritičari je ocenjuju kao autorku posebnog senzibiliteta i dubokog doživljaja sveta.

U četvrtak, 25. oktobra u 14 sati predstavljena je knjiga Žila Pelrena Dve tačke na I.
O knjizi su govorili Žil Pelren, Zoran Hamović i Ana Jovanović. 

Žil Pelren je rođen 1954. godine u Šaviniganu u  Kvebeku. Studirao je na Konzervatorijumu za muziku u gradu Trua Rivijer i književnost na Univerzitetu Laval u gradu Kvebeku, u kome živi od 1973. Pošto se oprobao u različitim književnim pravcima, danas ima iza sebe pet knjiga kratkih priča, dve antologije kvebeških kratkih priča, pet eseja o kuturi, jeziku i književnosti. Žil Pelren predaje književnost na "Cégep François-Xavier-Garneau" u gradu Kvebeku. Trenutno je član Upravnog odbora Kanadskog instituta za Kvebek i predstavnik Nacionalne asocijacije književnih izdavača (ANEL) u Izvršnom odboru koalicije za kulturne različitosti. 
Godine 1985. učestvuje u osnivanju izdavačke kuće L’instant même i njen je književni urednik. Sa više od 100 izdanja kolekcija kratkih priča, L’instant même se utemeljila kao jedna od najuspešnijih izdavačkih kuća ove književne forme. Pelerin je takođe i su-osnivač izdavačke kuće Les Heures Bleues.