MUZEJ MELANHOLIJE U KC GRADU

17.03.2016.

U utorak 29. marta, sa početkom u 20 časova, u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanović 4) biće održano predstavljanje knige Muzej melanholije – priče i projekti Velimira Ćurgusa Kazimira, koju je krajem prošle godine objavilo Izdavačko preduzeće Klio.

Reč je o zbirci sinkretičkog žanra, od dvanaest priča i četiri projekta, u kojoj autor nastoji da svet književnosti poveže sa svetom projekata koji podstiču imaginaciju, čime bi se razvila jedna nova forma ličnog kazivanja – oralna istorija sa snažnom umetničkom i dokumentarnom komponentom. Sam autor kaže da je to knjiga koja ima predznak melanholije zbog osećanja prolaznosti i starenja, ali da je to ne čini tužnom.

O knjizi će govoriti:

Tatjana Rosić, književna kritičarka i profesorka Fakulteta za medije i komunikacije,
Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar,
Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačkog preduzeća Klio i
Velimir Ćurgus Kazimir, autor.

Neposredno pre samog predstavljanja knjige biće organizovano zajedničko fotografisanje ispred bivšeg magacina hrvatskog izdavača Mladost u Crnogorskoj ulici, zdanja u kom je zamišljeno da Muzej melanholije bude smešten.  Fotografisanje je zakazano za 19.45 časova, nakon čega će se svi okupljeni zajedno uputiti ka Kulturnom centru Grad. Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom događaju i obogatite zbirku Muzeja melanholije svojim sećanjima.

„Kad god u nekoj ulici, ili zgradi, osetim miris prženica preplavi me ne samo nostalgija nego i glad. Kad sam bio mali mislio sam da samo mi, u našoj velikoj i bogatoj zemlji, pravimo prženice. Posle sam ih otkrivao kao french toast, eggy bread, ritter brot, pain perdu, kao deo evropskih gastronomskih navika. (Pa i kod nas su se različito nazivale: u Banatu kvašenice, a u Bačkoj pofezne.) Svi su, uostalom, nekada bili siromašni.“

Knjiga će moći da se nabavi na samom događaju, po sniženoj ceni od 550 dinara.