Lutalice i saputnice u Novom Sadu

20.02.2024.

U četvrtak, 22. februara, u Američkom kutku u Novom Sadu (Kej žrtava racije 2b) biće održano predstavljanje knjige Lutalice i saputnice: na putu po Americi, od delta bluza do roka sedamdesetih, istoričara kulture Džona Skenlana. O knjizi će govoriti Zoran Paunović i Vitomir Simurdić. Program počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan. Dobro došli!

Knjiga Džona Skenlana Lutalice i saputnice – na putu po Americi, od delte bluza do roka sedamdesetih, fascinantna je priča o ulozi koju su put, kretanje i realnost bitisanja „na putu“ odigrali u kulturnoj imaginaciji Amerike i popularnoj muzici XX veka. Autor otkriva osobenosti „muzike puta“, one čiji su tvorci neumorno tragali za slobodom i sticanjem jedinstvenih iskustava.

Studija obuhvata period od dvadesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, od starih bluzera delte Misisipija, koji putuju autoputem 61, do engleskih, bluzom nadahnutih rok grupa, poput Rolingstonsa i Led Cepelina, na koje su američki koncepti slobode i putovanja i te kako uticali. Džon Skenlan istražuje muziku i život pokreta za koji je put predstavljao sinonim življenja.